Як у Чернігові писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

16:50, 8 лис. 2019
 
Як у Чернігові писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

59 чернігівців писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності сьогодні у Чернігові в обласній бібліотеці імені Короленка. Перевірити свої знання української мови прийшли військові, школярі, журналісти, майбутні медики, чиновники. Диктант писав і голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко. Як усе було, бачила Олександра Денисенко.

Чернігівець Сергій Рослий прийшов до читальної зали бібліотеки імені Короленка одним із перших. Каже: радіодиктант пише кілька років поспіль.

«Були помилки, досить багато помилок. Я вже давно закінчив і ВНЗ, і школу. Але, щоб підтримувати знання української мови, я приходжу і пишу цей диктант».

Вперше писати радіодиктант прийшла військова Оксана Зарубич. Вона родом із Західної України, та майже 20 років живе у Чернігові. Каже: спеціально до диктанту не готувалася.

«Якщо чесно, не вивчала новий правопис. Прочитала, що він затверджений, але ще з ним не знайомилася. Я вважаю, що вийде. Я вважаю, що володію українською мовою на достатньому рівні. Я не скажу, що на відмінному».

Сьогодні Всеукраїнський радіодиктант національної єдності проводили вдев’ятнадцяте. Директорка обласної бібліотеки імені Короленка Інна Аліференко каже: минулого року до них прийшли перевірити свої знання української мови 137 людей. Пояснює основні цьогорічні умови.

«Будуть включені деякі елементи нового правопису і будемо вже звикати до нового правопису. Бажаючі, хто хоче взяти участь у конкурсі цього диктанту можуть або самостійно передати на радіо, або через бібліотеку. Ми минулого року так робили, самі сканували ці диктанти, відправляли на перевірку. Всі інші, за правилами цього року, зможуть перевірити правильність уже через 15 хвилин після закінчення диктанту».

Серед тих, хто прийшов писати радіодиктант, і голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко. Каже: у школі мав відмінно з української мови. Такий диктант пише вперше. Готуватися до нього часу не було.

«Хочу власним прикладом всіх запросити до того, щоб приймати участь в таких чудових проектах».

Радіодиктант розпочинається об 11:20. Мовознавець Олександр Авраменко у прямому ефірі «Українського радіо» зачитає його назву.

Цього року до обласної бібліотеки імені Короленка прийшли писати диктант 59 людей. Тривав він 20 хвилин. Потім диктант треба було відсканувати чи сфотографувати та до дванадцятої дня надіслати на електронну пошту, Вайбер чи до Фейсбуку «Українського радіо». Це зробили всі, хто хотів взяти участь у конкурсі. Запитуємо у голови облдержадміністрації про його враження.

«Цікаво, цікаво. Давно не писав диктанти. Мабуть, зі школи. Було цікаво себе випробувати. Ну, найскладніші питання: тут були назви пісень, власні назви пісень. «Ой, на Івана, на Купала», «Ой весно, весно, днем красна». Ну, ось тут, я думаю, може бути помилка. Подивимося, скоро подивимося».

Чекати на 12-ту дня та перевіряти себе на помилки Андрій Прокопенко не став, пішов у справах. Перевіряємо диктант разом із військовою Оксаною Зарубич.

Результат – 7 помилок.

«Багатенько. Ну, якщо підтягнути сучасний правопис, який затвердили, то, я думаю, що більш-менш нормально. Ну, середній рівень, я так вважаю».

Минулого року на перевірку надіслали майже 33 тисячі текстів. Із них без помилок було 311. Цьогорічні надіслані диктанти мають перевірити до середини грудня. 10 найкращих робіт нагородять заохочувальними призами.