У Чернігові подали перший пакет документів на квартирну чергу для внутрішньо переміщених осіб: житло надаватиметься тимчасово

16:45, 8 лис. 2019
 
У Чернігові подали перший пакет документів на квартирну чергу для внутрішньо переміщених осіб: житло надаватиметься тимчасово

У Чернігові подали перший пакет документів на квартирну чергу для внутрішньо переміщених осіб. Житло буде надаватися для тимчасового проживання. Це стало можливо після внесення у червні цього року змін до законодавства, каже керівник відділу квартирного обліку міськради Михайло Католик.

«Ця постанова, яка вийшла в червні місяці, дала можливість виконавчому комітету створити комісію. До складу комісії включено 11 осіб, це і представники міської ради, підприємств, органів соціального захисту населення, громадських активістів. Виконавчий комітет починає облік таких осіб, така послуга є вже в Центрі надання адміністративних послуг і в нас уже є перша заява, тобто пакет документів, які надійшли до нашого відділу».

За словами Михайла Католика, у Чернігові на обліку нині стоїть 2,5 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Більшість із цих людей житло знімають. Для того, аби стати на квартирний облік, вони мають подати пакет документів до Центру надання адміністративних послуг.

«Це заява, посвідчення особи, довідка про реєстрацію внутрішньо переміщеної особи. Я наголошую, що внутрішньо переміщена особа повинна знаходитись на обліку в управлінні праці не менше, ніж один рік. Довідка про доходи всіх членів сім’ї, документи, які підтверджують родинні відносини. Також пільгові документи, які надають можливість отримувати більші бали. Надані пріоритети. Вони стосуються першочергового надання житла. Враховуються багатодітні родини, в яких виховуються неповнолітні діти, і чим їх більше, тим більше балів. Враховується, якщо в сім’ях є вагітні жінки, непрацездатні особи та особи похилого віку».

Житловий фонд мають сформувати після формування житлової черги. На одну людину передбачено не менше 6 квадратних метрів житлової площі.

«Формування передбачається за рахунок будівництва, реконструкції, капітального ремонту, придбання житла. Фінансування всіх цих заходів можливе як з державного бюджету, місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Це житло буде використовувати терміном на 1 рік з можливістю подовження цього терміну. Приватизувати, подарувати, будь-яким чином відчуження зробити, заселити туди інших осіб ця людина не може. Це житло буде залишатися в користуванні виконкому міської ради».

Якщо людина триматиме житло в неналежному стані, придбає нове або порушить умови договору, її зможуть виселити за рішенням суду.

Світлана Кузіна, голова правління Чернігівської громадської організації «Кримська громада»: «Я розумію, що за ці роки ви вже зневірилися, що насправді може вирішитися ваше питання, для мене це також болісно, бо я така сама внутрішньо переміщена особа. Тому я закликаю, все ж таки, зібратися силами, духом, зібрати всі документи, піти в ЦНАП, подати ці документи й скористатися цим шансом, який нам зараз дає держава».