68 підписів за зняття селищного голови Михайла Шевчика зібрали жителі селища Седнев: чому селяни висловили недовіру голові

18:40, 6 лис. 2019
 
68 підписів за зняття селищного голови Михайла Шевчика зібрали жителі селища Седнев: чому селяни висловили недовіру голові

68 підписів за зняття селищного голови Михайла Шевчика зібрали сьогодні жителі Седнева. Відбулося це під час сходу села, на який люди запросили голову. Він не прийшов, бо відучора на лікарняному, каже секретар селищної ради Сергій Маслов. Чому жителі Седнева і села Нове висловили недовіру голові, з’ясовувала Дар’я Янушкевич.

Седнівська амбулаторія сімейної медицини. В маніпуляційній кімнаті 11 градусів тепла. В кабінеті прийому хворих – 15.

«Нагріли ми зараз до 15 градусів. Тут кардіограму робимо, то повертаємо обігрівач на ту сторону і так рятуємось, але цей вихід не надовго», - розповідає завідувачка Седнівської амбулаторії Оксана Дубінська.

«В цьому сезоні не могли дати тепла, бо не виділені кошти».

Цю проблему хотіли обговорити з селищним головою на сході села. За день до цього він пішов на лікарняний, каже секретар селищної ради Сергій Маслов

«Щодо опалення амбулаторії рішення проголосоване і видатки зареєстровані в казначействі, аби лікарня могла забезпечити договір з поставником. Ніхто не зупиняв поставку енергоносіїв і воно буде поставлятися».

Коли з’явиться опалення в амбулаторії, Сергій Маслов відповісти не зміг. Жителька Седнева Ірина Неймеш запропонувала відмовитись від опалення садочку у селі Нове, яке входить до Седнівської селищної ради. Зекономлені гроші направити на опалення амбулаторії.

«Це рентабельно, скажіть мені? Опалювати приміщення на 4 дітей і стільки працівників? Ось ці кошти можна було б надати лікарні. Ці 4 дитини чи все селище?»

Володимир Поліщук, заступник голови Чернігівської районної ради: «Якщо у вас на садочок за 9 місяців пішло 467 тисяч гривень, ми ділимо на 3 і множимо на 4 і в рік це 600 тисяч гривень».

Утримувати садок немає сенсу, бо у селі Нове діти не народжуються, каже лікарка Оксана Дубінська.

«2019 рік одна дитина народжується. 2018 рік одна дитина. 2017 двоє народилося. І вони в садок не ходять. А як підуть їх і 4 не назбирається».

«Там кажуть є 12-13 дітей, ну немає їх там. Із Седнева не привезуть до них виховувати дітей».

Ось це садок у селі Нове. Діти до нього не ходять тиждень, він зачинений  - ремонтують опалювальну систему, каже завідувач Михайло Семерня. Його дружина теж працює у садку - вихователькою. Разом відкривають навчальний заклад і показують групи для дітей.

«5-ро дітей ходили регулярно і всі вони сидять вдома бо немає куди дітися», - каже Надія Семерня.

За штатним розписом тут 4,5 робочих місця, працює ж  6 чоловік, каже Надія Семерня

«Що таке півставки, 1600 гривень. Але це все одно що кістка в горлі. Вони думають, що це тут дуже багато так».

Директор Михайло Семерня  каже, батьки забирають дітей з садка через чутки, що опалення не буде і його зачинять назавжди.

«До тих пір поки не почали у Седнів забирати і переводити було 18 , а зараз 7».

Зараз в селищній раді вивчають питання оптимізації садка в Новому, каже секретар Седнівської селищної ради Сергій Маслов. З його слів,  є можливість підвозити дітей до садка у Седневі є.

Після обговорення проблем із  амбулаторією і садком на сході села переходять до питань вивезення сміття.

Ірина Неймеш, жителька Седнева: «На кожному кутку всюди сміття. Людям немає куди вивозити сміття. Три роки тому ви обіцяли пустити трактор. До сих пір немає цього трактору і людям нікуди це сміття викидати. Він хазяїн, хазяїн цього селища. Він має бути з людьми, а його нема. Навіщо людям такий хазяїн?»

Після цього учасники сходу села починають збирати підписи про висловлення недовіри діючому селищному голові Михайлу Шевчику.

«Ми йому казали, хай приходить на схід. А він нам сказав, що на лікарняному буде. І це постійно так», - каже жителька Седнева Валентина Сказко.

Галина Манойло: «У нас немає людей. Через те, що немає роботи, у нас немає клуба на два села, є тільки бар. А там лише б’ють і п’ють. А голова каже: «Та все добре».

На схід села приїхали представники «Національного корпусу». Після нього  поїхали в село Нове, де мешкає селищний голова і висипали зібране у Седневі сміття біля його будинку.

«Селищний голова Шевчик пообіцяв, що сміття буде прибране, і виділив на це 50 тисяч гривень. Біля старих будівель і у природних місцях, і на цьому місці було все гірше бо вони трактором просто порозгрібали сміття на одному місці», - говорить Олександр Тарнавський.

За кілька хвилин з будинку вийшла його дружина Інна Шевчик. Каже, всі ці дії вважає замовленими Володимиром Поліщуком, заступником голови Чернігівської районної ради.

«А чого люди смітять? Чого кидають його? Є ж в нас сміттєзвалище, чого кидати його де попало. Ви не спитали в них? А хто під будинком кидає сміття? Він привозить і кидає? Він хоче головою стати і я навіть буду за нього голосувати. Просто щоб люди порівняли де був який голова».