Шолом-корона Сулеймана та головний убір Роксолани: у Чернігові показали атрибути влади османів

17:28, 6 лис. 2019
 
Шолом-корона Сулеймана та головний убір Роксолани: у Чернігові показали атрибути влади османів

Копії шолому-корони Сулеймана Пишного та головного убору Гюррем Султан -  Роксолани сьогодні показали у Чернігові, в Колегіумі на Валу. Це єдині в світі копії, каже голова благодійного фонду імені Бориса Возницького Ігор Жук. Він ініціював проект із відтворення корон, які належали правителям різних країн. Експонати, які показали сьогодні, доповнили виставку «Корони світу».  Шолом-корона султана та головний убір Роксолани пробудуть у Чернігові близько місяця, далі їх повезуть у Всеукраїнський тур, сказав Ігор Жук. Який вигляд мали головні убори повелителів Османської імперії, бачила Ольга Онищенко.

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». До виставки «Корони світу» додалась перші в світі реконструкції шолому-корони Сулеймана Пишного та головного убору Гюррем Султан.
«Цікаво відтворити речі, які не збережені взагалі, і не знайдені в світі. На цій виставці 30% таких головних уборів - вони взагалі не існують», - розповідає ініціатор проекту «Корони світу» Ігор Жук.

Над головними уборами Сулеймана та Роксолани впродовж двох років працювали 20 майстрів.
«
Перший етап -  це треба було зробити шолом - це один спеціаліст, другий спеціаліст. Треба було зробити камінці. Третій  - зробити модель, майстер моделі. Четвертий — там відлити, 5-й займався шкірою».
«Не було розуміння, як зробити. Такий досвід  - це перший досвід, бо в нас є просто на виставці корони, а тут шолом-корона, це зовсім інше. І перший раз спроба така, і тому ми задумались, і ми абсолютно не мали всієї інформації. Тільки була гравюра, і на основі гравюри 1535 року ми робили ці відтворення, і, відповідно, Роксолану ми робили з картин».

Шолом Сулеймана Пишного - із 4-х корон. Вони символізують бажання султана заволодіти 4-ма сторонами світу, каже Ігор Жук.

«Тут є сталь, тут є латунь, тут є золото, тут є перлина і штучне каміння. В оригіналі використовувались діаманти, смарагди, одна бірюза і рубін. Тут із натурального  - це перлини».
Відвідувачі фотографуються біля головного убору Роксолани.

«Я давно хотіла на ці корони подивитися. Ці два персонажі мені особливо цікаві, тому що цей фільм  -  ну дуже цікаво. Корона Сулеймана  - вона мені нагадує  чимось тайську тематику. Вона обидві цікаві. Все в епоху свого часу» - каже відвідувачка виставки Олена Дока.

Катерина Чернявська, відвідувачка виставки: «Авжеж, такі корони подобаються, тому що в реальному житті ми мало таке можемо побачити -  у фільмах, у серіалах це показують, але коли це можна побачити при гарному освітленні, близько роздивитися якісь деталі».

Донині таких відтворень головних уборів 16-го століття у світі не було, каже Ігор Жук. Шолом-корона Сулеймана Пишного та головний убір Роксолани пробудуть у Чернігові близько місяця, потім їх повезуть у Всеукраїнський тур.