Роботу на Прилуцькій тютюновій фабриці відновлять після скасування «тютюнової» поправки

19:33, 5 лис. 2019
 
Роботу на Прилуцькій тютюновій фабриці відновлять після скасування «тютюнової» поправки

Скасування так званої «тютюнової» поправки до законопроекту 1049 наступного тижня очікують на Прилуцькій тютюновій фабриці. Якщо депутати Верховної Ради її скасують, роботу на підприємстві відновлять. Про це UА: Чернігів сказав генеральний директор Прилуцької тютюнової фабрики Артем Скрипка. Наразі – п’ятий тиждень, відколи виробництво частково зупинили. Минулого тижня представники галузі зустрічалися із прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком та обґрунтували вимоги скасування поправки. 

Сигаретний цех Прилуцької тютюнової фабрики порожній, обладнання не працює. П’ятий тиждень люди не виходять на робочі місця – керівництво підприємства тимчасово зупинило виробництво через «тютюнову» поправку до законопроекту 1049.

«Ми не можемо розпочати виробництво, доки ми не знаємо, що ця поправка, яка була прийнята, не зникла», - пояснює генеральний директор Прилуцької тютюнової фабрики  «British American Tobacco» Артем Скрипка.

Збитки  від простою, за словами Артема Скрипки, рахуватимуть після того, як відновлять роботу.

«Якщо ми не виробляємо – ми несемо збитки. Це очевидно. Для нас простій – не знаю, як інші компанії діють, коли люди не залучені, для нас, як соціально-відповідальної компанії, люди знаходяться у простої. Ми виплачуємо їм зарплату згідно законодавства України».

Законопроект 1049 депутати Верховної ради прийняли 4 жовтня з так званою «тютюновою поправкою». Згідно з нею, виробники мають продавати цигарки за оптовою ціною, яка не перевищує 80% від роздрібної. Оптові посередники роздрібним мережам – не дорожче, ніж 87% від роздрібної ціни.  

«Ми самостійно виставляли ціну на свій продукт. Тепер, коли держава каже, за скільки нам виробляти, ми знаходимося у стані невизначеності. Ми не знаємо, по якій ціні нам виготовляти продукт, по якій ціні його продавати», - пояснює юрист Прилуцької тютюнової фабрики  «British American Tobacco» Артур Гусейнов.

За словами Артура Гусейнова, вартість пачки цигарок після прийняття закону зросте.

«Це означатиме підняття на 7 грн враховуючи те, що держава підвищує акциз, з 1 січня, (це семирічний план підвищення акцизу), так от, це означає підвищення на 14 гривень з 1 січня.

До цих всіх ініціатив можемо говорити про те, що виросте ринок нелегальної торгівлі. Наша продукція набагато дорожче».

Артем Скрипка каже, минулого тижня про загрози від законопроекту для тютюнової галузі її представники  розповіли прем’єр-міністру.

«Будемо сподіватися, що наступного тижня, коли депутати повернуться, це питання буде розглянуто, і ми будемо бачити якісь позитивні зміни.

Якщо закон буде прийнятий, наша калькуляція показує, що це від 20-25% падіння ринку, який платить податки. Якщо так станеться, нам треба розуміти, що робити далі. За останні 25 років ми інвестували шалену купу грошей у підприємство».

Голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко пообіцяв звернутися до народних депутатів, щоб вони переглянули законопроект.

«Коли ми говоримо про ті пріоритети, які поставив Президент - створення робочих місць, розвиток економіки, то який сигнал ми даємо іноземним інвесторам, якщо успішне підприємство з гарними практиками охорони праці, з гарним и зарплатами, якщо буде скорочувати виробництво. Це дуже негативний сигнал для всіх інвесторів».

Автор поправки – Олександр Дубінський. Якого результату очікує від її впровадження, ми запитали у нардепа 18 жовтня. Він нам не пояснив. 

«Отрута має коштувати дорожче. Почитайте звіти про маржу тютюнових компаній – скільки вони заробляють на смітті, яке продають під виглядом цигарок. Я вважаю, що їх прибуток дозволяє будь-які податки і будь-які платежі платити в бюджет».

Нагадаємо, 18 жовтня на позачерговій сесії Прилуцької міської ради двадцять три депутати проголосували за те, аби передати президенту звернення з вимогою ветувати законопроект 1049. Через нього, за словами міського голови Ольги Попенко, бюджет міста може зменшитися.  

«Найбільше перерахувань ми маємо від та бачної фабрики. Це більше 500 чоловік, як працюють тут і зареєстровані тут».

За 9 місяців, за словами Ольги Попенко, підприємство сплатило до бюджету міста податків на майже 15 мільйонів гривень.