У Чернігові помер народний художник України Володимир Ємець

18:33, 5 лис. 2019
 
У Чернігові помер народний художник України Володимир Ємець

У Чернігові помер народний художник України Володимир Ємець. Цю інформацію підтвердив голова Чернігівської організації Спілки художників України Віталій Василевський. Помер художник сьогодні вранці, йому був 81 рік. 2008-го йому присвоїли звання почесного громадянина Чернігова. Володимир Ємець – засновник Чернігівської організації Національної спілки художників України.

«Завдяки йому ми маємо центральну нашу будівлю, тоді ще типографію він отримав. Потім на Київській, там був дерев’яний будиночок, маєток, його він також отримував. Навіть був період, коли його почали грабувати місцеві жителі, розтаскувати, він там тижнями ночував і намагався відстояти. І відстояв.

Завдяки йому ми отримали багато саме з майнової сторони. Тут до нього були Шкурко та Мордовець, вони були основоположниками осередку, завдяки їм у нас тут почало формуватися художнє життя. А от союз художників створив Ємець», - розповідає голова Чернігівської організації Національної спілки художників України Віталій Василевський.

Із 1993-го до 2000-го року Володимир Ємець працював директором Чернігівського художнього музею. Там сьогодні зберігається близько 50-ти його картин. Деякі з них ви зараз бачите на екранах. Наприклад, його автопортрет. Ці картини висять у холі Художнього музею. Також його роботи висять у холах Чернігівської міської та обласної рад, обласної наукової бібліотеки імені Короленка, зберігаються в музеях Києва.

«Він був одним із основних портретистів у нас тут. У нього була низка дійсно хороших портретів. Як і у кожного художника, у нього були свої переваги та недоліки, однак він цілеспрямовано працював у портретному жанрі. Навіть свого часу намагався відкрити музей гідних людей міста Чернігова.

За філармонією була якась невелика фабрика. Тоді вона ще пустувала, стояла покинута, і пропонував там зробити музей».

За словами Віталія Василевського, останні роки Володимир Ємець хворів на рак. Прощання з художником відбудеться завтра в морзі на вулиці Пирогова о другій дня.