Понад 100 знімків, які взяли участь у конкурсі «Захисник України» представили в обласному молодіжному центрі

15:57, 2 лис. 2019
 
Понад 100 знімків, які взяли участь у конкурсі «Захисник України» представили в обласному молодіжному центрі

Виставку світлин, які взяли участь у конкурсі «Захисник України», відкрили сьогодні в обласному молодіжному центрі у Чернігові. На ній можна побачити понад 100 знімків як професійних фотокореспондентів, так і звичайних військових. Переможців та призерів нагородили грамотами, календарями та книжками. Головний приз – годинник отримав прес-офіцер 26-ої артилерійської бригади Олег Калашников. Фотоконкурс організувало оперативне командування «Північ». Цьогоріч його провели вперше, проводитимуть і наступного року, сказав начальник прес-центру оперативного командування Віталій Кирилов. 

Прес-офіцер 26-ої артилерійської бригади Олег Калашников фотографує 40 років. У Збройних Силах України служить 3,5. Він – один із 36 учасників фотоконкурсу «Захисник України». Його «Артилерист» став кращим із чотирьох сотень фото. Світлину чоловік зробив у 2017-му під час змагань на кращу артилерійську батарею.

«Він звичайний хлопець, він один із номерів розрахунку, сам він заряджаючий. Він мені якось так сподобався, коли я працював із цією артилерійською батареєю. Він просто виявився фотогенічним.

І я почав за ним спостерігати. Де мені вдавалося, я ловив його. І оце колись під час бойової стрільби, коли ведеться якась тактична реальна дія, тоді «розрахунки» взагалі не звертають уваги ні на кого навкруги.

І це коли якраз мав відбутися наступний постріл, була команда «Заряджати гармату!». Він був повністю сконцентрований на виконанні своїх обов’язків. Тоді я зробив серію фотографій. І вона мені просто естетично сподобалась».

Олег каже, із сотні зроблених знімків вдалими, зазвичай, виходять 2-3.

«Дуже багато фотографую у себе в бригаді, дуже подобається працювати з  хлопцями, подобається, коли я бачу їхні обличчя.

Разом із ними і ночую, і їжджу на броні, і навіть заважаю їм виконувати свої обов’язки для того, щоб тільки зробити гарний знімок.

Коли я бачу, як безпосередньо працюють розрахунки, я бачу цю втому, ці емоції, цей запал у хлопців, і все це я намагаюсь «зловити» і залишити у фотографії».

Інший знімок Олега Калашникова – «Захисниця з побратимом» став першим у номінації «Захисниця України». Також під час фотоконкурсу визначили переможця у номінації «Захисник України» - ним стало фото «Військовий медик» Олексія Тригуба. У номінації «Захисники України» кращим знімком став «Гіацинт 2С5» Владислава Лесика.

«Професійне виконання фотографії, нестандартний підхід, і коли фіксується та мить, коли не постановочне фото, це найперше, головне – це емоції» - каже Віталій Кирилов.

У конкурсі взяли участь знімки як професійних фотокореспондентів, так і звичайних військових, розповів Віталій Кирилов. Подивитися виставку прийшли учні 28-ої чернігівської школи. Семикласник Дмитро Кириленко показує, яке фото сподобалось йому найбільше.

«Видно, що дідусь радіє. А ще стало прикро. Він виглядає років на 50, а він там. Хотілося, щоб він тут проводив свій час, зі своїми онуками та дітьми.

Прикро стає всередині. Вони радіють, всюди посміхаються. Але на фронті завжди інші у них почуття».

Фото можна побачити в обласному молодіжному центрі до суботи, 9-го листопада.