Чернігівець Олександр Гашпар пропонує посилити контроль за вирубкою дерев в місті: що про це думають чиновники і містяни

19:57, 28 жов. 2019
 
Чернігівець Олександр Гашпар пропонує посилити контроль за вирубкою дерев в місті: що про це думають чиновники і містяни

119 голосів за майже 2 тижні зібрала петиція про посилення громадського контролю за видалення дерев у Чернігові. Її на сайті міської ради опублікували 16 жовтня. Автор електронної петиції, правозахисник Олександр Гашпар, пропонує запровадити новий порядок вирубки дерев у місті. Чи планують вносити такі зміни до документа, та як до них ставляться містяни, далі в сюжеті.

Олександр Гашпар, правозахисник: «Вирубують дерева, які дають дуже багато кисню, які дають тінь в спеку.»

Понад 5 тисяч вирубали, натомість висадили 348. Таку статистику видалення дерев у Чернігові у період з травня 2016 по вересень 2017-го оприлюднив Олександр Гашпар.

Олександр Гашпар, правозахисник: «Ну ви бачите, що в місті відбувається, навіть офіційна інформація «Зеленбуду» свідчить про те, що вирубують у нас набагато більше, ніж саджають.»

Олександр Гашпар – автор петиції про посилення громадського контролю за видаленням дерев у місті.

Олександр Гашпар, правозахисник: «Зробити цей процес більш публічним, щоб громада дізнавалась про вирубку дерев біля їхнього будинку або на їхній вулиці не постфактум, коли приїдуть працівники «Зеленбуду» з бензопилами, а заздалегідь.»

За вирубку дерев у місті відповідає комунальне підприємство «Зеленбуд». Спочатку дерева обстежує комісія, за результатами складає акт, потім виписують ордер на видалення. Олександр Гашпар пропонує публікувати на сайті міської ради оголошення з датою та часом проведення обстеження за 5 днів до перевірки комісією, аби місцеві жителі мали змогу ознайомитися з цією інформацією та бути на ній присутніми. А також публікувати результати цього обстеження за 5 днів до дня вирубки дерев.

Олександр Гашпар, правозахисник: «Логіка така, що цей проміжок часу з моменту публікації акту про обстеження зелених насаджень до моменту, коли надається право на вирубку, є час, щоб громадяни могли звернутися до екоінспекції, в крайньому випадку могли звернутися до суду.»

Такі ж правки він пропонував внести до оновлених «Норм благоустрою міста», які мають затвердити на наступній сесії міської ради 31 жовтня. Зміни до проекту рішення не внесли. Начальник КП «Зеленбуд» Роман Старіков каже, процедура вирубки дерев у місті прозора і зараз.

Роман Старіков, начальник КП «Зеленбуд»: «Будь-яке обстеження можна проводити з залученням представників громадськості, і такі обстеження ми проводили і на території Валу, де ми саме були ініціаторами, і запрошували туди активістів.»

Роман Старіков пояснює, такі зміни не передбачені законодавством, і вони будуть затягувати час, що важливо при знесенні аварійних та дерев, які ростуть на місцях поривів тепломереж чи водогонів.

Роман Старіков, начальник КП «Зеленбуд»: «Є й такі випадки. Вони не поодинокі. І до нас звертаються за терміновим обстеженням, і терміновим знесенням цих дерев. То якщо перекрити в опалювальний період теплотрасу, щоб усунути порив, то дуже багато домогосподарств залишаться без тепла. Якщо ми будемо казати про дерева, які є здоровими, які зносяться у зв’язку з реконструкцією, чи забудовою, то я десь там і погоджуюсь, що може треба завчасно якось озвучувати це питання, а якщо казати взагалі про всі дерева, то я проти.»

До петиції чернігівці ставляться так.

Анатолій Лисанський, чернігівець: «Позитивно. Треба посилити контроль за новою забудовою та щоденними вирубками в місті. І контроль, щоб мер міста здійснював особисто. Дихати в місті дуже тяжко стало. Біля Стрижня збудували нову будівлю, вирубали дерева, а нові не посадили.»

Валентина Іванченко, чернігівка: «Я вважаю, треба це довірити спеціалістам все ж таки. Є підприємство «Зеленбуд», треба їм довіряти. Навіщо з цього робити проблему.»

Лілія Постол, чернігівка: «Стояти і захищати дерево? – Так. – Ну це якось по-дитячому.»

З приводу опублікованої Олександром Гашпаром статистики у Зеленбуді кажуть таке.

Роман Старіков, начальник КП «Зеленбуд»: «Дійсно, у 2016-2017 році  було видано 629 ордерів на знесення 5318 дерев, але ж в цій кількості лише 279 дерев були живі і здорові, які можна було не зносити. Всі інші дерева – аварійні.»