У 7-й школі в Чернігові виявили вірусний гепатит: 13 людей шпиталізували

18:06, 25 жов. 2019
 
У 7-й школі в Чернігові виявили вірусний гепатит: 13 людей шпиталізували

В чернігівській школі №7 виявили вірусний гепатит, 13 людей госпіталізували –  це 12 учнів та працівниця харчоблоку. Про це UA:Чернігів повідомив начальник Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен. В навчальному закладі провели санітарні обстеження. Навчання там не відміняли. 

Першого учня 7-ї чернігівської школи з діагнозом гепатит «А» до інфекційного відділення обласної дитячої лікарні госпіталізували  у понеділок, 21 жовтня.

Людмила Кривець, заступниця генерального директора обласної дитячої лікарні: «Це гепатит А, збудником хвороби вірусного гепатиту є ентеровірус. Шлях передачі це фекально-оральний шлях передачі. Інкубаційний період до 45 днів, тобто людина-дитина захворіла, заразилась уже, прояви цієї хвороби можуть бути до 45 днів. Вірусний гепатит А він має такий доброякісний перебіг,  він не переходить у хронічні форми, як гепатит Б, гепатит С, більш доброякісний перебіг, діти в середньому ступені тяжкості».

До 16-ї години п’ятниці з гепатитом шпиталізували 12 дітей та одну працівницю харчоблоку. Навчання в школі не відміняли. 

«Дізналися вчора, 24 жовтня, про те, що наші діти потрапили до інфекційної лікарні з діагнозом гепатит «А». Досить оперативно відреагували і санепідеміологічна служба і Держпродспоживнагляд, були вжиті всі заходи, які необхідні в даному випадку, проведена дезобробка приміщення. На сьогоднішній день таких, якихось глобальних звернень немає, паніки немає, діти відвідують школу, все добре» - каже директорка школи Наталія Колотило.

Держпродспоживслужба повідомлення про випадки захворювання учнів  отримала у четвер, 24 жовтня.

Павло Моргацький, заступник начальника чернігівського міського управління Держпродспоживслужби: «Вчора об 11:40 ми отримали перші екстрені повідомлення про випадки гепатиту у 2-х учнів школи №7 міста Чернігова. У однієї дитини було поставлено діагноз гепатит «А», у іншої -  діагноз гепатит незясованої етимології. Того ж дня ми отримали ще 3 екстрені повідомлення про захворювання дітей 5-го класу та першого класу і захворювання однієї особи, яка являється працівницею харчоблоку, посудомийкою».

Павло Моргацький каже, фахівці Держпродспоживслужби  провели в школі обстеження.

«Під час проведення санітарного обстеження було відібрано зразок продукції зі шкільного буфету і відібрали зразок водопровідної води».

Зі слів Павла  Моргацького, результати лабораторних досліджень мають бути впродовж тижня. Учні тих класів, де виявили гепатит, здають аналізи крові.
«Сьогодні діти 5Б і 5В класу ходили здавали аналізи в дитячу поліклініку, посилений миючий режим, тобто всі рекомендації ми виконуємо, все, що необхідно, ми зробили. Ми провели виховні роботи, всім повідомили про те, що це хвороба «брудних рук», що треба постійно мити руки» - каже директорка Наталія Колотило.

Першокласниця Анастасія показує, як миє руки в «посиленому режимі»

«Я спочатку наливаю мило, а потім отак мию і під пальчиками».

Микола Якимович каже, в школі батьків учнів попередили про спалах захворювання.

«Сказали спостерігайте до понеділка».
«Ой, що ми думаємо -  що аналіз будемо робити»
- говорить бабуся однієї з учениць Марія Гніда.

Людмила Кривець каже, основна причина гепатиту -  порушення правил особистої гігієни. Аби виявити хворобу, варто слідкувати за дитиною та здати кров на аналіз.

«Це вимірювання температури. Ми питаємо, як дитина себе почуває. Дивимось, що дитина завжди активна -  бігає, грається, а тут вона десь така невесела, квола, відмовляється від їжі, старається поспати -  то це вже нас насторожує, і це може бути вже початок захворювання».