Деревина не крадена і з документами: власники пилорами у Вертіївці спростовують інформацію поліції про те, що тримали у себе незаконно зрубані дерева

17:59, 22 жов. 2019
 
Деревина не крадена і з документами: власники пилорами у Вертіївці спростовують інформацію поліції про те, що тримали у себе незаконно зрубані дерева

Деревина не була крадена, чоловік, який її привіз, мав при собі всі необхідні документи. Так UA: Чернігів інформацію поліції про затримання у Вертіївці партії незаконно зрубаного лісу прокоментував Григорій Мороз – свекр власниці пилорами. Нагадаємо, на цих вихідних у Вертіївці поліцейські знайшли деревину без документів і чіпів. Зокрема, на пилорамі, яка належить Марині Мороз – дружині голови ОТГ, виявили близько 50 кубометрів кругляка сосни. Подробиці у сюжеті Дар’ї Янушкевич.

На цій пилорамі у Вертіївці поліцейські знайшли колоди сосен без документів і чіпів.

Юлія Ковтун, речниця ГУНП в області: «Виявлено близько 50 кубометрів кругляка сосни, а це близько 200 одиниць».

Власниця пилорами Марина Мороз. Дружина голови Вертіївської об’єднаної територіальної громади Ігоря Мороза. Жінки на пилорамі не було, був її свекр. Він пояснив звідки у них  з’явилась деревина без документів.

«Сказали, що незаконно сухостій у нас завезений. Наш партнер привіз на розпилювання. Він завіз і документи залишилися в нього. І вони сказали незаконно завезений».

Григорій Мороз каже, документи на колоди дерев бачив. Вони залишились у власника деревини. Директорка пилорами Марина Мороз говорити на камеру відмовилась. Сказала, всі необхідні документи вже надали поліції. Її чоловік – голова Вертіївської ОТГ Ігор Мороз, пов’язує це з майбутніми виборами.

«Сказали, що подзвонив анонім і на території бази моєї дружини є крадений ліс. Ми приїхали з дружиною, запустили їх і ми пояснили людина завезла на розпилювання деревини. Але, на жаль, документів не було на той час. На сьогоднішній день ми пояснили і слідчому і прокуратурі ця людина надала всі документи. Пов’язано з тим, що хочуть як-то кажуть: «Хочеш вдарити по мені, зроби це по моїм близьким». Скоро вибори і вже зараз починають чіпляти».

На вихідних поліцейські провели обшуки у 10 жителів Вертївської громади, які можуть бути причетними до незаконної вирубки лісу. Серед них колишні співробітники лісових господарств, комунальних підприємств і родичі посадовців, сказала речниця головного управління національної поліції в області Юлія Ковтун.

«На подвір’ях домогосподарств поліцейські виявили близько 17 метрів кубічних кругляка без будь-яких документів. Зокрема, під час одного з обшуків поліція вилучила значний об’єм цінної деревини ясеня. Крім цього поліція виявила 10 бензопил іноземного виробництва, які використовувалися для незаконної вирубки дерев, щоб приховати походження техніки власники знищили заводські номера на бензопилах. У поліції є підстави вважати, що бензопили систематично списували на одному з лісових підприємств упродовж останніх декількох років».

Оцінку вилученої деревини надавав спеціаліст Ніжинського лісового господарства, каже її керівник Юрій Болоховець.

«З його слів деревина була різна і низькоякісна і високоякісна. Була частина деревини з електронними наліпками і вбиті в електронну систему і була куплена на законних підставах. А переважна більшість деревини без електронного маркування без так званих чіпів. І законність її походження зараз визначається».

Офіційно куплена деревина має бути позначена спеціальним чіпом, або мати документи.

Ярослав Примак, лісничий Вертіївського лісництва ДП «Ніжинське лісове господарство»: «Майстер бере бірку на молоток. Раз і вставляється бірка, і наноситься на колоду. А так як ця колода прийнята тут вже бірка є. І тоді вноситься сюди і друкується чек. Коли дані потрапляють змінити нічого не можна. І вони є у базі по всій Україні».

«Державні підприємства вони всі перейшли на електронний облік, а комунальні агропідприємства переходять але не повністю і вони дають транспортний квиток, за яким відправляється ліс. Без бірок».

За фактом незаконної порубки, зберігання або збуту лісу поліція розслідує кримінальне провадження за статтею «Незаконна порубка лісу», сказала Юлія Ковтун.

Як сказала речниця поліції області Юлія Ковтун в цьому році поліція відкрила 87 кримінальних проваджень за незаконну вирубку лісу. Сім з них направлені до суду.