У Чернігові помер народний художник України Анатолій Шкурко: про життєвий і творчий шлях художника

17:50, 22 жов. 2019
 
У Чернігові помер народний художник України Анатолій Шкурко: про життєвий і творчий шлях художника

Сьогодні, о 4-й ранку у Чернігові помер народний художник України Анатолій Шкурко. Йому було 94 роки. Інформацію UA: Чернігів підтвердив голова обласної організації спілки художників України Віталій Василевський. Анатолій Шкурко був членом Національної спілки художників України, Заслуженим та Народним художником України. У 2015 році йому присвоїли звання почесного громадянина Чернігова. Про життєвий і творчий шлях художника – далі Ольга Онищенко.

На цьому відео Анатолію Шкурку 80. Художник розповідає про свій перший малюнок – зробив його у селі Смолин, де народився.

«Село, хата наша. Мати побілила піч і запічок і пішла по хазяйству. Що мені у голову ударило, що я вибрав вуглинку з припічка і на білій стіні намалював коня. А потім мати полізла через якийсь час на піч сушити зерно чи що – «о боже, що ти наробив, Іроде!» Відтріпала мене тріпкачом – рушником таким з довгими китицями. Але бажання малювати не відбила».

Малювати, пригадував, продовжив у школі – на полях книг та зошитів. Не припинив і на війні – під час Другої Світової Анатолій Шкурко дійшов до Берліну та лишив свій автограф на стінах Рейхстагу. Малював портрети солдатів, які вони надсилали додому рідним замість фотокарток. Крім портретів, писав художник історичні картини, натюрморти та пейзажі.

«Внизу там, біля Снову, зупинився, і я був зачарований. І настільки, що воно мені вдома аж снилося. Описати художнику словами це неможливо. Це поет може слова підібрати, а художник може це на полотні зробити».

Частина картин Анатолія Шкурка зберігаються у фондах художнього музею. Це картина «Зима у Седневі», а це «Муляр». Співробітниця художнього музею Олена Ісаченко каже, художника надихала природа Чернігівщини.

«Наш колектив готувався до 95-річчя знаного митця Чернігівщини, почесного громадянина міста Чернігів, Анатолія Никифоровича Шкурка, але на жаль сталося так, як сталося, і він залишив  наші обійстя, і тепер залишились його твори, його пам’ять про нас. Ми в залі нашого музею - колись у минулому це була шкільна кімната, де навчався Анатолій Шкурко, і саме тут він здійснив свою мрію. Він хотів бути художником, і вона здійснилася. У нашому музеї зберігаються дуже багато творів -  живопису, графіки Анатолія Никифоровича, він подарував частину свого надбання».

Анатолій Шкурко прожив зі своєю дружиною у шлюбі понад 60 років, Олена Ісаченко каже дружина завжди підтримувала його.

«Він завжди дуже пишався, що його дружина Галина Антонівна - вона було йому і дружиною, і коханою. Вона дуже багато позувала йому для написання своїх творів. Медик за освітою, вона розуміла, що художнику треба працювати. У нього є два сини, які теж опікуються родинними стосунками, завжди приходять, онук дуже цікавився роботами свого дідуся».

Товаришував Анатолій Шкурко з Ігорем Коцюбинським, директором музею-заповідника Михайла Коцюбинського. Чоловік каже, художник намалював багато потретів для сім’ї Коцюбинських.
«Буквально тиждень він не дожив до свого 95-річчя. Це людина дійсно легендарна. Мешкав він поблизу музею - тут, недалеко, на вулиці Фабричній. Тут декілька сотень метрів. Приходив до музею. Це була дуже добра, м’яка людина. Не було в нього такого марнославства, як у творчих людей. Він завжди з добротою до людей, до працівників культури, до музею. І часто дарував нам свої картини,  як мінімум дві з них є у нас в експозиції» - каже Ігор Коцюбинський.

Церемонія прощання із Анатолієм Шкурком відбудеться завтра об 11.45 у Чернігові біля міського моргу на вулиці Пирогова.