Ліс у смартфоні: перевірити законність вирубки лісів тепер можна он-лайн

14:59, 21 жов. 2019
 
Ліс у смартфоні: перевірити законність вирубки лісів тепер можна он-лайн

Чи законно рубають дерева, тепер можна перевірити прямо в лісі. Для цього потрібен телефон та Інтернет.  На Чернігівщині запустили пілотний проєкт «Ліс у смартфоні» - це електронний реєстр заготівлі деревини та онлайн-карта рубок. Він має дати людям можливість контролювати, чи законно проводяться вирубки, сказав Суспільному начальник відділу обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Марахонько. Як працює програма на практиці та чи буде вона корисною розбиралась Альона Макаренко.

Зараз ми знаходимось на ділянці лісу, де, ми бачимо, проходить рубка дерев.

Хто рубає, скільки рубає та чи має на це дозвіл – тепер законність вирубки дерев можна перевірити просто в лісі. Минулого тижня Державне агентство лісових ресурсів України запустило пілотний проєкт  - електронний реєстр лісорубних квитків, тобто дозволів на заготівлю деревини.

«Це пілотний проект, він зроблений на базі трьох областей - це Чернігівська, Полтавська і Рівненська області. 00:38-00:49 Мета даного проекту – зібрати в одному місці інформацію, відкриті дані про господарську діяльність лісогосподарських підприємств» - розповідає начальник відділу обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Марахонько.

Олександр Марахонько показує, як працює сайт «LK.UKRFOREST.COM» на практиці.

«Ви наприклад ідете по лісу й помітили, що там проводиться заготівля деревини чи хтось рубає дерево. Натискаєте «карта», натискаєте «визначити моє місцезнаходження», але для цього у вашому телефоні має бути включена геолокація. І от нас знайшли, збільшуєте».

«Квартал 82, виділ 2, Чернігівське лісове господарство, Чернігівське лісництво, тут проводиться рубка вибірково-санітарна, дозволено заготовити 50 метрів кубічних деревини».

«Якщо ви знаходитесь в лісі і зв’язок не дозволяє вам зайти через телефон в Інтернет, ви можете запам’ятати місце, де ви знаходитесь, прийти додому, зайти в Інтернет, зайти на цей сайт, орієнтовно визначити місце, де ви знаходились і подивитись, чи дійсно там проводились якісь заходи, чи це незаконна рубка».

Якщо на карті лісорубного квитка немає, а ліс рубають, повідомити про це можна до лісництва, лісгоспу або в поліцію. Там з’ясовуватимуть, хто і на якій підставі це робить. Журналіст Віталій Назаренко, який пише на лісову тематику, каже, ідея проєкту цікава, проте малопрактична.

«Навіть якщо ми будемо бачити якісь незаконні рубки, треба змінити підходи до законодавства, оскільки ті самі лісові господарства державні несуть збитки через незаконні рубки. Тому що прокуратура якщо навіть порушує кримінальну справу, збитки, завдані лісу, покладаються на користувачів лісу, тобто їм не вигідно навіть заявляти, якщо вони ловлять порушника».

«Протягом 2019 року в нас виявлено 45 випадків незаконних рубок загальною масою 404 метрів кубічних. Це – багато» - каже Олександр Марахонько.

Про кожен такий випадок, каже Олександр Марахонько, лісівники заявляли в поліцію. Наступний етап проєкту – запуск реєстру лісових квитків на збір ягід, грибів, меду й лікувальних трав. Нині він - на фінальній стадії розробки.

«Даний дозвіл видається тільки людям, які для комерційного використання збирають ресурс. Якщо людина для своїх потреб, вона може безоплатно в межах загального користування збирати ягоди, гриби».

За словами Олександра Марахонька, поки що програма охоплює лише підприємства Держлісагенства -  це 54 відсотки лісів області - і не стосується комунальних лісгоспів.

«Якщо приймуться на рівні держави певні законодавчі акти, то це буде обов’язковим для всіх лісокористувачів. Ми будемо надавати свої пропозиції, які будуть в процесі використання виникати, зауваження свої і вона, я думаю, буде вдосконалюватись».