Пісні-гуканки записують селами учні Новгород-Сіверської гімназії імені Костянтина Ушинського

14:46, 21 жов. 2019
 
Пісні-гуканки записують селами учні Новгород-Сіверської гімназії імені Костянтина Ушинського

Пісні, які на Сіверщині називають гуканками, записують по селах учні Новгород-Сіверської гімназії імені Костянтина Ушинського. Цим пісням притаманне своєрідне виконання – кожен куплет закінчується протяжним гуканням. Співають такі пісні разом декілька чоловік. В селі Пушкарі гімназисти записували весільні гуканки. Наталія Скляренко далі.

«Колись було моє весілля на цьому подвір’ї. А моя покійна тітка запросила одну жінку, вона дуже гарно вміла співати ці гуканки. Заводить уривок гуканки» - розповідає Марія Шумей.

Учні Новгород-Сіверської гімназії Ушинського приїхали в Пушкарі поспілкуватися з місцевими жителями та записати пісні-гуканки.

«Так вже воно заведено, передавалося з покоління до покоління. Ми малі були та й бігали за ними та й все це запам’ятовували. - А кому ви передаєте свої фольклорні твори та знання? – Донькам передаю, невістці. Невістка зі мною виступає, онучок вчу» - розповідає Зінаїда Черноштан.

Дарина Харькова, учениця Новгород-Сіверської гімназії ім. К. Ушинського: «Ці всі дані будуть зберігатися в нашій школі в архівах. Ми всі докладаємо зусиль до цієї роботи і збираємо матеріал».

На подвір’ї сільського клуба збираються жінки, разом пригадують пушкарівські гуканки.

Євдокія Макарець, жителька села Пушкарі: «Сваха співає та й я з нею. Давай заспіваємо з розпачу. Будемо співати, то буде добре».

«Раніше все робили з піснями – на роботу з піснями, з роботи – з піснями. Тай один від одного вчилися» - каже Ганна Черненко.

Жінки-співачки йдуть до клубу, там на них очікують місцеві.

Марія Макарець каже – в їхньому селі гуканки наодинці не співали. Збиралися у ватаги, йшли селом на весілля і співали пісню.

«Одна ж не співає цієї пісні, а разом – три, чотири, шість, сім.  Ввечері дівчата їдуть, молоду забирають та співають ці пісні».

Євгенія Синиця робить відеозапис гуканок Надії. Вона разом з вчителькою Ларисою Бодяко цьогоріч писатиме науково-дослідницьку роботу на тему сіверських гуканок.

«Мені цей відеозапис потрібен для моєї МАНівської роботи. Фольклор ми почали збирати нещодавно. Мені це подобається, тому я погодилася».

«Ці всі тексти підуть до додатків цієї роботи. Наукову основу будемо підводити з нею разом під ці тексти. Ми не беремо музичний аспект, на жаль, бо не можна охопити все. Ми беремо тільки фольклористичний аспект і літературознавчий» - каже вчителька Лариса Бодяко.

Сто п’ятдесят гуканок записали по селах Новгород-Сіверщини, розповідає Лариса Бодяко. Тепер їх систематизуватимуть і візьмуть за основу наукової роботи. Також тексти та відеозаписи зберігатимуться в шкільному музеї.