Депутати Прилуцької міськради прийняли звернення до президента із вимогою ветувати законопроект щодо торговельних націнок на цигарки

18:40, 18 жов. 2019
 
Депутати Прилуцької міськради прийняли звернення до президента із вимогою ветувати законопроект щодо торговельних націнок на цигарки

Звернення до президента Володимира Зеленського із вимогою ветувати законопроект 1049, який регулює торговельні націнки на цигарки, прийняли сьогодні депутати прилуцької міської ради. Для цього скликали позачергову сесію. Все через те, що Прилуцька тютюнова фабрика – головний платник податків у місті і третій в Україні - призупинила свою роботу. Учора генеральний директор фабрики Артем Скрипка попросив місцеву владу ухвалити таке звернення. За його словами, про зупинку роботи фабрики не йдеться. Якщо Президент підпише закон, фабрика скоротить виробництво. Чому – розкажемо у сюжеті.  

Депутати Прилуцької міськради зібрались на позачергову сесію і прийняли звернення до Президента України. Вимагають ветувати прийнятий 4 жовтня Верховною Радою законопроект 1049, який регулює оптові ціни на цигарки.

«Звучить звернення в такому змісті, щоб ми звернулися до Президента Зеленського, щоб він наклав вето на закон 1049, щоб глибше ознайомився з ним. Ми висловлювали таку думку, що через прийняття цього закону бюджет нашого міста і тих міст, де працюють тютюнові фабрики буде потерпати, буде значно менший» - каже міський голова Прилук Ольга Попенко.

Законопроект 1049 стосувався запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів. Перед голосуванням до нього додали поправку, яка регулює торгівельні націнки на оптовому тютюновому ринку. Через ухвалений законопроект Прилуцька тютюнова фабрика не працює другий тиждень, каже її генеральний директор Артем Скрипка.

«Суть поправки дуже проста. Держава каже, з якою націнкою або з якою скидкою продавати дистриб’юторам і продавати рітейлерам, магазинам, з якими ми співпрацюємо  Регулювання цін, що є повністю неприйнятним у вільній в економіці».

Згідно з поправкою, виробники мають продавати цигарки за оптовою ціною, яка не перевищує 80% від роздрібної. Оптові посередники роздрібним мережам – не дорожче, ніж 87% від роздрібної ціни. Автор поправки – Олександр Дубінський. Якого результату очікує від її впровадження, нардеп нам не пояснив. 

«Отрута має коштувати дорожче. Почитайте звіти про маржу тютюнових компаній – скільки вони заробляють на смітті, яке продають під виглядом цигарок. Я вважаю, що їх прибуток дозволяє будь-які податки і будь-які платежі платити в бюджет».

Економіст Олександр Охріменко цю поправку тлумачить так:

«Раніше більше цих грошей отримував опт. Тобто виробники отримували більше. Тепер влада вирішила так - давайте ми допоможемо нашому малому, середньому бізнесу, і заберемо грошей більше у виробників і дамо більше торгівлі. І тут, звичайно, виникає конфліктна ситуація. Звичайно, у кого забирають – незадоволені, кому дають – задоволені».

Міський голова Прилук Ольга Попенко каже – нині Прилуцька тютюнова фабрика платить більше 17 мільйонів гривень податків до міського бюджету.

«Це податок на заробітну плату. Якщо виробництво скоротиться, то мільйонів до 10-ти ми будемо втрачати. Для міста це дуже серйозно».

Згідно з даними Офісу великих платників податків, минулого року фабрика заплатила в держбюджет 16 мільярдів гривень  - за сумою сплачених податків в Україні вона третя після «Укргазвидобування» та «Нафтогазу.

«Ми зупинили виробництво, бо ми не знаємо, що з цією продукцією робити. Ми очікуємо падіння легального ринку цигарок на 25 %.  Легальні – це ті, що платять всі податки. Четверта частина виробничих ліній. Четверта частина людей. Ми маємо можливість як компанія розташувати тут виробництво чогось іншого. В нашому випадку, це, наприклад, виробництво фільтрів».

Про повну зупинку виробництва не йдеться, каже директор фабрики Артем Скрипка. З його слів, якщо президент підпише закон із «тютюновою» поправкою, цигарки можуть здорожчати майже в половину.

«Щоб наш бізнес був не збитковим, вже з листопада вартість пачки цигарок має збільшитись на 7 гривень при середній ціні 35 гривень. З 1 січня ми очікуємо підняття акцизів. Ціна пачки цигарок повинна піднятися на 14 гривень. А це є 40 % вартості пачки».