Жителі сіл Новгород-Сіверщини почали самостійно з’єднувати понтонний міст через річку Віть з берегом: все через те, що його досі не відремонтували підрядники

15:41, 18 жов. 2019
 
Жителі сіл Новгород-Сіверщини почали самостійно з’єднувати понтонний міст через річку Віть з берегом: все через те, що його досі не відремонтували підрядники

Почали з’єднувати понтонний міст через річку Віть з берегом лісівники разом з селянами. Набридло чекати, поки будівельники закінчать ремонт, каже лісничий Задеснянського лісництва Григорій Гуща. Ремонтують міст з квітня цього року. Весь цей час жителі сіл, що з іншого боку річки, добираються до Новгорода-Сіверського в об’їзд – це 60 км замість 10. Начальник відділу технічного контрою автомобільних доріг облдержадміністрації Валерій Ключник каже – люди, які взялися лагодити міст самі, перешкоджають ремонтним роботам. 

Лісівники Задеснянського лісництва прибивають до настилу дошки. Деревину та інструмент привезли з собою. Спочатку закріпили троси, які утримують міст на місці, потім почали з’єднувати його з берегом. Головний лісничий Григорій Гуща каже, роблять це для, щоб транспортом можна було перебиратися на інший берег.

«Обіцяли, що скоро буде міст у них. Але ми не дочекалися. По їхній роботі ще до нового року хоч би зробили міст. Як оцей настил можна було за тиждень зробити, а вони місяць робили. Наш терпець урвався».

«Будемо на роботу кожен день їздити. Може швидка проїхати, можна хліб привезти, легковик, мікроавтобус».

Лісівникам допомагають жителі села Бирине. Петро Гуща каже, стомився їздити на роботу до Новгорода-Сіверського і назад додому в об’їзд.  Після таких поїздок бездоріжжям доводиться ремонтувати автівку.

«Щоб нам переїжджати, щоб була цивілізація у Бириному. Робимо своїми силами, як можемо. Вже півроку страждаємо. І якщо б не почали робити, то ще б, мабуть, пішли у зиму з такими умовами. Хотілося Чернігівській обладміністрації «подякувати» за мости, що вони «швидко» так їх зробили і «капітально». Покажи, як «капітально» ми їх ремонтуємо».

Для пішоходів міст відкрили наприкінці липня. Тоді ж директор підрядної організації ТОВ «ТрансСтройКапітал» Павло Самарець казав, що для транспорту його відкриють до вересня. 

«Обіцяли у серпні місяці. Правильно? Зараз який місяць у нас? Жовтень. Я так думаю, що наступного місяця, якщо не випаде сніг, то може щось робити будуть. А так…Ну от бачите, позаду також люди залишають свій транспорт і хто чим може, так і добирається» - каже житель Новгорода-Сіверського Андрій Боровик.

«Люди страждають там, на правому березі. Так хочеться побажати нашим керівникам, щоб вони думали, піклувалися про людей, особливо про оцих, що залишилися на тому березі. Передайте по телебаченню, що люди хочуть їздити цим мостом» - додає Тетяна Сич.

Начальник відділу технічного контрою автомобільних доріг облдержадміністрації Валерій Ключник каже, люди, які взялися лагодити міст самі, заважають його ремонту.

«Домовленість була, що тільки пішохідний перехід. Вони ж створюють перешкоди для виконання робіт.

Перед початком виконання робіт ми проінформували держадміністрацію і ОТГ, що починаються роботи, і вони до цього повинні бути готові. І, звичайно, на їхнє прохання ми забезпечили можливість проходу. Об’їзний шлях є. Через місто Шостка він є».

Через Шостку людям доводиться проїжджати додаткові 50 кілометрів в один бік. Коли завершиться ремонт, представник компанії-підрядника коментувати відмовився.

«Ну а що Вам казати. Ми працюємо, ми приватна фірма. За це гроші не платять, що ми язиком ляпаємо. Все. – А Ви хто? – Керуючий. – Прізвище Ваше? – А це Вам для чого? Я ж кажу, я не хочу балакати, розказувати свої особисті дані».

Роботи затяглись, бо міст через Десну не витримав би перегону ремонтної техніки, тому довелось переробляти проект, каже Валерій Ключник.

«Планували, що Десна забезпечить пропуск технологічного обладнання, але, на жаль, такий стан, що довелось нам вносити корективи. Це певний час.

Погодні умови, технічні, та й кадрові питання – воно теж, я не заперечую, є у виконавця робіт. В принципі, ми графік виконання робіт не порушували. У нас договір до 31 грудня, але по графіку виконання робіт до кінця листопада ми повинні з цим питанням впоратись».