В селі Вишеньки наступного тижня почнуть будувати новий водогін: місцеві чекали цього 15 років

15:49, 17 жов. 2019
 
В селі Вишеньки наступного тижня почнуть будувати новий водогін: місцеві чекали цього 15 років

Новий водогін в селі Вишеньки почнуть будувати наступного тижня, про це сказав заступник Коропського селищного голови Юрій Шкурко. На це з держбюджету виділили понад мільйон 300 тисяч гривень. Вишеньківський староста Володимир Дятченко каже – нового водогону селяни чекали 15 років. Чому роботи розпочнуть тепер – наприкінці жовтня, далі в сюжеті.

«Погана, дуже погана вода. Собі не беремо. Хіба ж її можна пити? Куди ж її? У суп чи куди? Та це ще нічого, а то буває така, наче глина. Ми до сусіда ходимо, та хіба це ж можна? Все добиваємося – давайте ж воду чисту. За що ж ми платимо?» - розповідає жителька села Вишеньки Валентина Кублицька.

Валентина розповідає – у Вишеньках дві водонапірні вежі по обидва боки села. З однієї башти вода якісна, з іншої – з іржею. Жінка живе у тій частині села, де, каже, воду з колонок беруть виключно для свійських тварин.

Чоловік Валентини Володимир каже – аби вода в колонці була якісною, підвів би її у будинок.

«Я хочу підключитися. У мене все є. Мені ось тут тільки треба прорити, аби підключитися».

Зараз Кублицькі беруть питну воду зі свердловини сусіда.

«Я відключив колонку, бо не можна було воду брати – руда.Вода, неначе чай пливе. Серйозно. Заварювати й не треба» - каже Олексій Лисенко.

Вишеньківський староста про проблему з водою знає. Каже – намагається її вирішити протягом 15 років.

«Нову свердловину зробили, вона була глибшою, але якість води не покращилась. Повністю замінили водопровід. Сталеві труби були старі, були постійні пориви, то замінили їх на металопластик. Якість води дещо покращилась, але рівень заліза залишається високим».

Щоб у всьому селі вода була якісною, треба підключити обидві частини Вишеньок до однієї водонапірної вежі – до тієї, де зараз вода чиста – розповідає Володимир Дятченко. Для цього потрібно прокласти п’ятсот метрів водогону. Цьогоріч на ці роботи з держбюджету виділили мільйон 339 тисяч гривень. Влітку  почали виготовлення необхідної документації.  

«На жаль, дуже затяглося з підготовкою технічної документації. Дуже багато погоджень треба було. Найцікавіше – ми зіткнулися з археологією. У нас тут історичні місця. От ми проходимо палац Рум’янцева-Задунайського. Тому треба було провести археологічну розвідку. Коли приїхали археологи, зробили шурфи, в одному з розкопів знайшли рештки черепів. Тому тепер прийняте рішення – коли будемо розпочинати земляні роботи, то обов’язково будуть археологи теж копати».

Будівництво водогону планують розпочати наступного тижня  – каже заступник Коропського селищного голови Юрій Шкурко. Проектно-кошторисна документація затверджена.

«Вже передаються всі документи в Чернігівський ЦНАП, там вони будуть оброблятися, передадуть у ДАБІ. Там проходить реєстрація та починаються безпосередні роботи».

«Я сподіваюся, що найближчим часом ці роботи розпочнуться. Головне – зробити земляні роботи до морозів. Далі будуть міняти водонапірну вежу. Довжина водопроводу зросте, тому треба, щоб кращий був тиск води. Вежа буде більшою» - говорить Володимир Дятченко.