До кінця року мають завершити будівництво школи у Носівці, яке розпочалося 30 років тому

15:06, 16 жов. 2019
 
До кінця року мають завершити будівництво школи у Носівці, яке розпочалося 30 років тому

5-ту школу у Носівці планують добудувати до кінця цього року, у наступному вона має запрацювати. Про це UA: Чернігів сказав голова Носівської ОТГ Володимир Ігнатченко. Школу почали зводити 30 років тому, у 89-му. За цей час на будівництво витратили понад 39,5 мільйонів гривень. На завершення недобудови цьогоріч виділили 14,5 мільйонів з державного фонду регіонального розвитку та ще понад півтора – з місцевого бюджету. 

«В цьому році вже величезний ювілей – 30 років нашої недобудованої школи».

Це Носівська школа №5. Зі слів міського голови Володимира Ігнатченка, будувати її почали у 1989 році. За тридцять років роботи на об’єкті заморожували тричі через відсутність фінансування.

«Багато разів змінювались підрядники. Багато разів змінювались програми фінансування. На сьогоднішній день школа перебуває в 90% готовності під здачу об’єкту» - розповідає начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Андрій Тишина.

Вперше будівництво зупинили у 1997-му. Поновили - у 2001-му. Протягом восьми років - до 2009-го - звели будівлю та покрівлю, встановили вікна та двері, частково провели зовнішні електромережі. Втретє роботи відновили у 2011. Тоді їх мали б завершити, однак через відсутність грошей, наступного року будівництво зупинили. Четвертий етап почали три роки тому - у 2016 році.

«Ми звернулися до Фонду регіонального розвитку і розпочалося поетапне виділення коштів для добудови цієї школи».

На сьогодні школа завершена на 90%, на неї витратили загалом 39,5 мільйонів гривень, каже начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Андрій Тишина. Цьогоріч із державного фонду регіонального розвитку на закінчення будівництва виділили ще 16 мільйонів гривень. Перший транш надійшов 10 жовтня.

«В більшій частині це зовнішні роботи – майданчики, доріжки, все те, що виконується швидко і коштує великих коштів, тобто якраз яких не вистачало».

Зараз у Носівській ОТГ працює 10 шкіл, в них навчається 2,5 тисячі дітей. У самому місті – 4 школи. Школа №5 розрахована на 520 учнів.

«У зв’язку з тим, що ці школи переповнені, ми хочемо, щоб ця школа добудувалася. Я думаю, що так воно і буде, в цьому році добудуємо. А в наступному вона запрацює. А та школа, яку ми плануємо сюди перевести, - це четверта. Вона в занедбаному стані» - розповідає Носівський міський голова.

Четверта школа розташована за 2,5 кілометри, тут зараз навчається 330 учнів. Після переводу її планують переобладнати у дитячий садок.

«Величезна проблема в нас існує по дошкільних навчальних закладах. У нас у громаді їх три повноцінних, є при школах, але в місті – один центральний садочок, в якому черга майже досягає 300 діток».

Тамара Киричок, директорка носівської школи №4: «На даний час ніхто нічого нам не повідомляв. Що нас збираються переводити».

Директорка четвертої школи Тамара Киричок каже, переїздити не проти…

«Зробиться – підемо».

Втім після вирішення питання підвозу школярів до нової школи.

«Наш мікрорайон – дуже великий і певні незручності є у тому. Як будуть діти наші доставлятися до п’ятої школи. Це треба організовувати автобусну перевозку. І один автобус нам не допоможе, бо 330 учнів».

«Коли школа запрацює, тут однозначно буде автобус, діток будуть підвозити».