Після кожної негоди люди не менше доби чекають на відновлення світла – у Коропській селищній раді готують звернення до Кабміну з цього приводу

15:07, 15 жов. 2019
 
Після кожної негоди люди  не менше доби чекають на відновлення світла – у  Коропській селищній раді готують звернення до Кабміну з цього приводу

У Коропській селищній раді готують звернення до Кабміну. Його суть – після кожної негоди люди не менше доби чекають на відновлення освітлення. Така ситуація виникла після того як у відбулось реформування – Коропський РЕМ приєднали до Бахмацького. Тепер замість трьох бригад на аварії виїздить одна –про це каже заступник Коропського селищного голови Юрій Шкурко. Наталія Скляренко далі.

Житель Краснопілля Павло Феропонтов каже ­– влітку, коли були пориви дротів після негоди, село на добу залишалось без світла. За таких умов взимку, крім світла, може залишитись і без тепла.

«Електроопалення у мене. Електричний котел стоїть. В цьому році ще його не вмикали. Раніше, якщо були проблеми зі світлом, то телефонували у наш районний РЕМ. А тепер я не знаю – куди дзвонити?»

«Ось нещодавно у нас світло згасло. Була погана погода. День не було світла. Мабуть староста телефонував, бо люди дуже нервували, що не було дуже довго електроенергії» - розповідає жителька села Краснопілля Наталія Головешко.

На околиці Краснопілля ферма. Тут тримають понад 100 голів дійного стада. День без електропостачання для ферми  – це збитки, говорить зоотехнік Олена Дорошенко.

«У нас доїльні апарати. Якщо немає світла, то чекаємо, коли воно ввімкнеться. А чекати можна хтозна скільки коли воно з’явиться. Ось наш охолоджувач, який охолоджує молоко. Він на три тонни. Щоранку та щовечора ми зливаємо сюди молоко. Ось у нас доїльна установка, молоко сюди поступає. Нам треба його охолодити до п’яти градусів. Якщо немає світла, то зрозуміло – молоко вкисає, змінює свою якість, змінюється й ціна».

В Коропській об’єднаній громаді раніше працювало три бригади електриків. Зараз – одна. Тому аварії електричних мереж усувають довше, каже староста Краснопілля Василь Павлюк. Кількість бригад скоротили після об’єднання Коропських електричних мереж з Бахмацьким РЕМом.

Василь Павлюк, староста Краснопільськогостаростинського округу: «Я розумію Коропський РЕМ, я розумію, що у них не вистачає техніки. Приїздить бригада, буквально три чоловіки. Бувають такі випадки, коли електричний дріт під напругою лежить на землі. Мені про це кажуть, то я повинен шукати якусь людину. Ставлю людину, щоб дивилася, щоб не вдарило нікого струмом. Все – світла немає, дріт лежить, нікому не треба. Оце така у нас ситуація».

Така ж ситуація в сусідній Атюші, каже староста села Станіслав Пилипець.

«Люди звертаються – там десь дріт, там десь вибило. У нас РЕМ скорочений, у нас лише Коропська дільниця. РЕМ зараз у Бахмачі. Коли ми туди звертаємося, нам не завжди відповідають. Звертаємося у колцентр, туди практично нереально додзвонитися».

Одна бригада електриків, що залишилась у Коропі після оптимізації, не встигає усувати наслідки негоди на усій території громади, каже заступник Коропського селищного голови Юрій Шкурко.

«Ми неодноразово піднімали це питання на зібраннях. Вирішили – якщо ситуація не поліпшиться, то будемо писати звернення від селищної ради у Кабінет міністрів або обласну раду».

Така ж ситуація і в Ічні, де після реформування лінії електропередач обслуговує Прилуцький РЕМ. 26 вересня депутати на сесії об’єднаної громади ухвалили звернення до Кабміну з вимогою збільшити чисельність аварійно-відновлювальних бригад. За роз’ясненнями наші журналісти звернулись до керівниці прес-служби «Чернігівобленерго» Анни Юдіної. Вона надала письмову відповідь.

«Після проведення реорганізації кількість ремонтних дільниць по Коропській дільниці Бахмацького РЕМ не зменшилась, а залишилась такою ж як і до реорганізації, включаючи оперативно-виїзну бригаду з цілодобовим чергуванням. Реорганізація підприємства жодним чином не впливає на якість обслуговування споживачів електричних мереж, а також на зниження оперативності ліквідації аварій. В результаті реорганізації з’явилась можливість залучення додаткових бригад до ліквідації аварійних ситуацій.»