Інсталяції із сміття, ігри про сортування сміття та кліматичні зміни, екологічні квести та фільми на екотематику: у Чернігові пройшов екофорум за участі школярів

19:34, 12 жов. 2019
 
Інсталяції із сміття, ігри про сортування сміття та кліматичні зміни, екологічні квести та фільми на екотематику: у Чернігові пройшов екофорум за участі школярів

Екологічний форум сьогодні пройшов у Чернігові. На нього прийшли близько 250 школярів, сказав керівник громадської організації «Еко місто» Сергій Безбородько. Діти створювали власні інсталяції із сміття, грали в гру про сортування сміття та кліматичні зміни, проходити екологічні квести та дивились фільми на екотематику. Як це було, бачила Ольга Онищенко.

Молодіжний центр в Чернігові.  Тут на екологічному форумі школярі роблять свої інсталяції із сміття.

12-чний Денис Гейго показує свою інсталяцію із сміття. Він зробив її із своєю групою з 3-ї школи.

«Це наша інсталяція, вона демонструє нашу країну, яка вона квітуча, гарна, вона зроблена з перероблених матеріалів, це лелека, яка сидить, це радуга, це наша Україна, квітуча та гарна. Ми тут використали те, що люди викидають, але те що може зашкодити нашому середовищу, наприклад пластик. Наш світ не дуже дбає, про екологію, тому що наш світ дбає про гроші, більше ніж про екологію, людям потрібно задуматися про це, через деякий час ми не зможемо жити, природа це ми».

Інші дитячі інсталяції зі сміття показує Олена Загребіна.
«Ми хотіли дати можливість дітям попрацювати з таким матеріалом, який називається просто сміттям. Такий треш-матеріал, але він створює відчуття, того що ми з будь чого можемо зробити, якісь цікаві арт-об’єкти. І тут ви бачите різних птахів, якісь транспортні засоби. Тут взагалі дуже цікава композиція. Як ви бачите вона схожа на пташок в гнізді, Вони такі дуже цікаві».

6-річна Дорофея ставить на стенд свій «Літаючий кораблик» і отримує за це наліпку.

Шоколодних зайців друкує на 3Д принтері студент Іван Дубовик. Він розповідає, чому 3-Д принтери екологічні

«Перевага є в тому, що він залишає після себе найменшу кількість зайвих матеріалів. Модель з самого початку спроектована. Не треба її з чогось вирізати, або робити форму для нього. Ти просто змоделював в програмі, зберіг в спеціальному форматі - спеціальна програма для розрізання, і потім засунув сюди цю модельку. Все».

Лекції на екологічному форумі слухав 9-річний Микита. Він розповідає, чому за сортування сміття.

«Я думаю, що треба по всій планеті спеціальні смітники, в яких буде написано, що куди кидати. Куди пластик, куди картон, куди наклейки, куди все погане, куди дерево. Ну дерево можна і так на землю покласти, воно перегниє».

В ігротеці хлопці грають в інтерактивну гру про кліматичні зони.
«Отримуємо стартовий капітал. США це хто, підніміть руку? Ти отримуєш три монетки, країни ОПЕК отримують 4 монети. Країни, що розвиваються, отримують 4 монети. Це стартова гра, ви отримуєте по три і три. Ці так звані кліматичні жетони, це світова валюта».

Керівник громадської організації «Еко місто» Сергій Безбородько каже, цей форум завершення їхнього проекту «План Б». Протягом 4 місяців волонтери проводили у чернігівських школах лекції з екології. Також діти взяли участь в акції зі збору відпрацьованих батарейок. За це вони отримували подарунок.
«Сьогодні у нас приблизно від 300 до 500 буде дітей, школярів. Це все ті діти, які приймали участь у акції, і це для них така винагорода, такий бенефіс. У нас сьогодні є 7 локацій: це фотозона, безкоштовна чай та кава, потім є лекторій, є зони з майстер класами, ми зараз знаходимось в ігротеці - тобто тут діти грають в настільні ігри з тематикою екологією. Ми хочемо дітям показувати різні аспекти екології і з ними разом міркувати і доходити до якихось висновків».

Також діти грали в екологічні квести, в гру про сортування сміття та дивились фільми на екотематику.