Гроші на підвищення зарплатні вчителям у проекті державного бюджету на 2020 рік не закладені

18:37, 11 жов. 2019
 
Гроші на підвищення зарплатні вчителям у проекті державного бюджету на 2020 рік не закладені

Гроші на підвищення зарплатні вчителям у проекті державного бюджету на 2020 рік не закладені.  Про це йдеться в листі, яке міністерство фінансів надіслало чернігівському відділенню «Асоціації міст України»,сказав його консультант з бюджетних питань Микола Силенко. Рішення про підвищення зарплатні прийняв у липні минулий Уряд на чолі з Володимиром Гройсманом. Згідно з постановою, посадовий оклад  вчителів має збільшуватись в декілька етапів і до 2023 року бути не меншим за 4 прожиткових мінімуми, тоді як нині він менше 2-х. Як сказав Микола Силенко, з 1-го січня наступного року він мав би зрости в середньому на 30%.  Що думають про це вчителі та яка позиція місцевої влади, розкаже Валентина Милько.

Школа №3 у Чернігові. Руслана Лукаш почала працювати у школі минулого року.

«Ставка у мене 3500. Плюс перевірка зошитів, класне керівництво, і у мене перша зарплата як у класного керівника вийшла 5600. Трішки, звичайно, вистачає, на одяг, проживання в принципі у Чернігові. Але допомагають, звичайно, батьки. Звичайно чекаю підвищення, напевно всі чекають».

У колеги Руслани Лукаш Ольги Лишафай 30 років педагогічного стажу.

«Посадовий оклад у мене 4120 грн. Так як я маю стаж і звання старшого вчителя, то, відповідно, там надбавка у відсотках, йде від цього нарахування.

На що вистачає цих грошей? На самі прості звичайні речі. Дозволити відпочинок чи придбати щось цінне - треба збирати гроші».

Нині посадовий оклад вчителя менший за 2 прожиткових мінімуми. До 2023 року він поступово мав би зрости до 4-х згідно з постановою, прийнятою в липні Урядом Гройсмана. З першого січня наступного року зарплата вчителів збільшилась би в середньому на 30%, каже консультант з бюджетних питань чернігівського відділення «Асоціації міст України» Микола Силенко.  В листі від міністерства фінансів, отриманому Асоціацією, йдеться про те, що це збільшення  у проект державного бюджету на 2020 рік не закладене.

«Дійсно, при підготовці проекту державного бюджету, цих коштів не передбачено. Яким чином Міносвіти з Мінфіном буде вирішувати це питання, поки не відомо. Але ми дуже побоюємося, що буде спроба перекласти ці видатки на місцеві бюджети. Попередні розрахунки ми робили. Орієнтовний обсяг нестачі для області, для закладів освіти – це понад 400 000 000 гривень. Це кошти непідйомні для місцевих бюджетів, зокрема, для міст і громад Чернігівщини».

«Те, що стосується постанови Уряду Гройсмана - при всій повазі до нього, я вважаю, що це популізм, адже він переклав на місцеві бюджети фактично делеговані державою повноваження.

Місцеві бюджети можуть ще щось, але тоді вони не зможуть утримувати міста» - каже міський голова Чернігова Владислав Атрошенко.

Заступниця начальника управління освіти міськради Олена Горна каже, у Чернігові на підвищення зарплат вчителям не вистачатиме 151 мільйона гривень. Якщо нестачу перекладуть на місцеві бюджети, то її доведеться закривати грошима, призначеними на ремонти та матеріальне забезпечення шкіл.

«Ідея підвищити заробітну платню педагогічним працівникам вона на часі, оскільки в останні роки ми бачимо, що не дуже хочуть приходити молоді вчителі на посади в заклади освіти. Ми проводимо конкурси три роки і бачимо, що за цей час кількість бажаючих знизилася».

Руслана Лукаш, вчителька початкових класів: «Мріяла про це з третього курсу. Коли вступала до університету, то хотілося, але не було впевненості. А на третьому курсі побула на практиці, саме в цій школі, до речі і в цьому класі і зрозуміла, що це моє. Зарплата відходить на якийсь далекий план, коли бачиш успіхи дітей, як вони усміхаються».

Ольга Лишафай, вчителька початкових класів: «Ми, звичайно, сподівалися на підвищення заробітної плати, яку нам обіцяли з 1-го січня. Але з року в рік обіцянка залишається на тому ж самому місці».

Коментувати ситуацію, що склалася, у прес-службах міністерства освіти та міністерства фінансів нам відмовились. Ми надіслали інформаційні запити з проханням роз’яснити , чи закладатимуть гроші на підвищення зарплат вчителям при перегляді проекту Держбюджету.