29-та школа Чернігова прийняла виклик і провела благодійний ярмарок, де обмінювали іграшки на солодощі

16:28, 10 жов. 2019
 
29-та школа Чернігова прийняла виклик і провела благодійний ярмарок, де обмінювали іграшки на солодощі

У 29 школі Чернігова сьогодні провели благодійний ярмарок «Козацький смаколик». Його організовують другий рік поспіль. Минулого разу продавали солодощі, щоб зібрати гроші на операцію брату однієї з учениць, цього року діти приносили іграшки для благодійного магазину «ДякуЮ». Принесене обмінювали на випічку. Таким чином учителі, батьки та учні прийняли виклик від представників 35 школи, які й започаткували цей благодійний челендж. Як пройшов ярмарок та кому кинули виклик – дивіться далі у сюжеті Діни Вонг.

Перед першою перервою у 29 школі учні п’ятих, шостих та сьомих класів та їх мами розкладають випічку на столах. Частину купували, але переважну частину солодощів напекли самі.

«Кекси, картопля. Усе, що мами придумали – те і напекли для наших діточок».

Таким чином готуються до благодійного ярмарку «Козацький смаколик»: діти обмінюватимуть іграшки,якими вже не користуються, на солодощі. Зібрані речі передадуть «Безкоштовному магазину ДякуЮ».

Ірина Гуляр, мама: «Це дуже приємно – дарувати дітям іграшки. Якщо це від щирого серця, якщо це безкоштовно – от для цього ми понапікали смачного, щоб і дітки порадувалися нашої школи, маленькі наші з 1-4 клас».

Тетяна Романець, мама: «Це показує нашим дітям доброту, ласку до інших дітей більш ввічливими і дружніми, і знали, що таке допомогати. Передать своє тепло доброту ласку тим, хто не має цього всього».

Коли починається перерва – на ярмарок починають сходитися учні. Показують, що принесли.

Майя Аронова: «Я принесла собачку, корову, і ще мішку».

І розповідають, що б побажали тим, кому дістануться їх іграшки.

Поліна Сало: «Щоб у них було багато іграшок, щоб вона була добра щира і завжди щаслива».

Анна Буряк: «Я думаю, що ділитися важливо, тому що у них дуже мало іграшок».

Єгор Полоз: «Хочу творити добро і щоб дітям було добре я віддам їм іграшки, щоб вони гралися».

Ініціативу обмінювати іграшки та солодощі, а потім віддавати їх до безкоштовного магазину започаткували у 35 школі. Благодійний ярмарок там пройшов першого жовтня. Тоді ж викладачі закладу і кинули виклик колегам із 29. Точну кількість іграшок, які зібрали, ще не встигли порахувати, каже засновниця безкоштовного магазину Дякую Юлія Грєбнєва.

«Коли ми приїхали більше 20 мішків іграшок і коли перший день відчинили магазин і діти виходили з купою іграшок -  було дуже приємно».

«Є потреба звичайно. До нас звернулися педагоги з санаторію зелений гай  - їм потрібні іграшки для проведення конкурсів для їх діток. Ми ще не встигли їм передати. Також ми назбирали для школи №1 з вадами слуху і багатьом іншим».

За 20 хвилин роздали майже всі солодощі. Мами пакують іграшки у мішки, зносять все в одне місце. Результат перевершив очікування, каже заступниця директора з виховної роботи Ірина Білецька.

«Ми сподівалися, що цей флешмоб триватиме дві перерви, а у нас так все швидко відбулося. Велика активність від дітей, і від батьків, від батьків велика підтримка. Приємно, що так швидко все відбулося і цікаво.

Це дуже важливо, бо у  сучасному світі ми всі беремо-беремо-беремо, а дуже мало віддаємо. Але у школі є можливість привчити допомагати,  давати  таку можливість дітям, показати, що є ті, хто потребує цього більше ніж вони».

Учні, учителі, батьки формат челенджу вирішили підтримати – і гуртом кинули виклик далі.

«Шкільна родина передає естафету школі №1».