У Ніжині депутати ухвалили звернення до президента України проти «формули Штайнмаєра»

19:31, 9 жов. 2019
 
У Ніжині депутати ухвалили звернення до президента України проти «формули Штайнмаєра»

У Ніжині на сесії міськради депутати одноголосно прийняли проект звернення до президента України Володимира Зеленського та Верховної ради України. Депутати просять не застосовувати «формулу Штайнмайера». «За» проголосував 21 депутат- всі, хто прийшов на сесію.

Андрій Гомоляко, депутат Ніжинської міськради: «Я безпосередньо як учасник бойових дій який втратив своїх побратимів на фронті і звільняючи кожен квадратний метр України чудово розумію наслідки цього підписання.

Про нашого сучасного президента Володимира Зеленського, то це людина не усвідомлює якою ціною і якою кров’ю ми відновлювали межі України після окупації Криму. І починаючи з 2014 року Донецьк і Луганськ коли ставали на черзі і тому нам відверто болить в  душі».

Костянтин Смалій, депутат Ніжинської міськради: «Не може бути жодних особливих статусів. У нас є якісь особливі чи особисті люди? Ми всі українці і ми всі однакові. Донбас - це територія України і Крим це територія України. Не може бути особливих умов. Це просте пояснення. Йде війна. Про які вибори йде мова? Люди втомлені там, і багато з них просто вже переїхали, про які вибори тоді казати».

У зверненні до президента України Володимира Зеленського вказано 6 вимог.

«Заборонити добровільну передачу контролю законних формувань бойовиків у будь-яких населених пунктів. Заборонити утворення озброєних формувань на території України, заборонити визнання виборів будь-якого формату на території України і на якій перебувають іноземні військові угрупування і які не перебувають під адміністративним контролем України» - пояснює міський голова Ніжина Анатолій Лінник.

Ніжинська міськрада стала першим органом місцевого самоврядування на Чернігівщині, який ухвалив таке рішення. Як сказав міський голова Анатолій Лінник, рішення щодо скликання позачергової сесії ухвалене після акції «Ні капітуляції», яка пройшла у місті 6-го жовтня. Ініціаторами виступили дві громадські організації ветеранів АТО. Раніше аналогічні звернення ухвалили, зокрема, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Львівська обласні ради, Черкаська та Рівненська обласна та міська ради, Сумська міськрада. 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила текст «формули Штайнмаєра».

Володимир Зеленський: «Зради не буде. Давайте розберемося, що це таке. Чи передбачає вона, що країна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу. Ні. Коли має запрацювати закон про особливий статус Донбасу, а саме після проведення там місцевих виборів які відбудуться за конституцією України, законодавством України та публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулися відповідно демократичним європейським стандартам. Ось з чим погодилася Україна».

Формула Штайнмаєра передбачає надання тимчасово окупованим частинам Донецької та Луганської областей – особливого статусу на час проведення позачергових місцевих виборів. За ходом голосування у ОРДЛО стежитиме ОБСЄ. Саме ця організація згодом має встановити - чи вибори відбулися демократично та в рамках українського законодавства. Якщо так, то закон про особливий статус цих територій набирає чинності .

Під гаслом «Ні капітуляції» у Чернігові пройшло три акції протесту. Остання відбулася у неділю, 6-го жовтня, на Красній площі. Прийшло близько 200 людей.