Другу добу без світла залишаються 70 будинків у Киселівці, що неподалік Чернігова. Люди перекрили трасу

19:10, 9 жов. 2019
 
Другу добу без світла залишаються 70 будинків у Киселівці, що неподалік Чернігова. Люди перекрили трасу

Півтори доби без світла залишаються 70 будинків у Киселівці поблизу Чернігова. Електрика зникла вчора на початку сьомої ранку через пошкоджений підземний кабель. Хто має його ремонтувати, з’ясувати не можуть. Детальніше розкаже Наталія Гоман.

Село Киселівка поблизу Чернігова. Його жителі 40 хвилин перекривають дорогу. Кажуть, через те, що другу добу у сімдесяти будинках немає світла.

«З учорашнього ранку, десь в десять хвилин на сьому вимкнули світло. Ми прокинулись від того, що холод у будинку. Обігрівачі в нас калорифери стоять, можете відзняти, в одній кімнаті, в іншій і на кухні стоять. У будинку була холоднеча. Дитина, вмикала духовку, тому що не було іншого варіанту, отоплювалися, дитина дихала чадним газом» - розповідає жителька Киселівки Юлія Губко.

«Я хворію, дитині 2,5 року, теж хворий. І ми нічого не можемо зробити».

Через проблему зі світлом у сільській раді скликали позачергову сесію.

Тетяна Волковська, в.о. голови Киселівської сільської ради: «Підприємство «РЕССКІ»» в особі директора Семи Михайла Миколайовича передало на безоплатне користування майном лінію електропередач з повітряно-кабельним відгалужуженням та трансформаторну станцію і передала Зайченку Юрію Васильовичу, фізичній особі-підприємцю».

«Після того, як трапилася аварія, ремонтувати лінію електропередач директор Сема М.М. відмовився, ремонт ніхто не робить».

Електромережу, яка нині пошкоджена, обслуговує Юрій Зайченко.

«По договору безоплатного користування майна, я як фізична особа-підприємець обслуговую дане селище, дану підстанцію. За це я не отримую кошти. Вони не в оренді.

Єдина компенсація робиться від обленерго для того, щоб я робив обслуговування. Капітальний ремонт, відновлення, який потребує значних затрат, це все лягає на плечі власника».

Щоб купити новий кабель та замінити його, треба 37 тисяч гривень. Гроші пропонують виділити з сільського бюджету.

Віктор Корж голова, Чернігівської райдержадміністрації: «Дати світло, забезпечити їх тими умовами, які необхідно. І не затягувати процес тяганини з підприємцем «РЕССКИ», виходили з ним на зв’язок і так далі і так далі, не виходить. Щоб не сиділи у холоді, не мерзли їхні сім’ї, треба сьогодні терміново виділити ці кошти, щоб даний підприємець приступив до вирішення цієї проблеми, ремонту даної лінії. А потім будем з’ясовувати далі, як передати цю лінію електропередач із власності на баланс сільради. А з сільської ради вона транзитом передається на обслуговування РЕМ».

Ігор Грушун, начальник сектору ГРПП Чернігівського районного відділення поліції: «Громада звертається з письмовою заявою до органів місцевого самоврядування Киселівської сільради про те, що у них виникла така проблема. Ви як орган місцевого самоврядування на сесії вирішуєте питання про виділення коштів на закупку матеріалів, які ставляться на баланс сільради. Ви правильно сказали, якщо воно не ваше, перебуває у приватній власності, ви не маєте права проводити роботи.

Це майно, яке ви купуєте, воно буде комунальним, громади. Кабелі, крюки будуть перебувати на балансі сільради».

Віктор Корж каже, інший вихід повернути електроенергію – змусити «РЕССКІ» усунути пошкодження. Директор підприємства «РЕССКІ» Михайло Сема каже, вони не відповідають за лінії електропередач.

«Ресскі» не купувала ні гуртожиток, ні каналізацію сільську, ні електролінії. Це все не наше. І у нас воно на балансі ніколи не перебувало. – Але сільський голова теж сказала, що це ваша відповідальність. – У мене немає документів на ці опори, на ці дроти. Це чуже майно. Як я можу ним розпоряджатися?»

За виділення грошей проголосувало 9 депутатів – усі, хто був присутній. Юрій Зайченко сказав, що намагатиметься відновити світло протягом доби.