Малює не фарбами, а почуттями: ніжинська художниця Оксана Грек розповіла про свою творчість

18:11, 10 жов. 2019
 
Малює не фарбами, а почуттями: ніжинська художниця Оксана Грек розповіла про свою творчість

Нову колекцію картин пов’яже з почуттями, ароматами та музикою -  каже ніжинська художниця Оксана Грек. Роботи майстрині експонувалися в Україні, Німеччині та Литві. Також вона провела майстер-класи для дітей в Бельгії. У квітні цього року брала участь у міжнародних змаганнях серед дизайнерів, де представила колекцію суконь з зображенням своїх картин. На першій серії «Мамині казки» зображений її кіт Василь. Він – натхненник художниці. Чому саме він та з чого все почалося – розкаже Валентина Милько.

39-ти річна художниця Оксана Грек пише на замовлення копію своєї картини «Благодатна» з серії «Мамині казки».

«В цій роботі жінка, яка замовила цю картину має двох діточок, тому довелося домалювати».

За освітою Оксана вчитель української мови та літератури, малювати почала 7 років тому.

«Почалося все з того, що  у мене з’явилося велике бажання намалювати портрет тата, якого я втратила і саме це стало для мене поштовхом у моєму творчому житті, адже він був для мене взірцем».

Навчалася Оксана самотужки. Після народження донечки почала писати серію з 50-ти картин «Мамині казки».

«У мене взагалі дві донечки, одна ходила до школи в 1-й клас, інша тільки народилася. Саме їм я почала присвячувати картини».

Головним героєм став її кіт Василь.

«Уособленням бабусі, батьків – був саме кіт, кіт «Гарбузович», який турбувався про всіх».

«Родина, почуття до діточок. Це і є сенсом, який я закладаю у картини».

Першу картину назвала «Сонечко».

«Малювала її, коли спала моя маленька донечка, а старша допомагала. Десь там критикувала, щось підказувала».

«Ми часто коли лягали спати, я вкладала дівчаток, вигадувала якісь історії. До речі, мені вже і старша нагадувала. Каже, ти пам’ятаєш, як ми лягали спати. Ти мені розказувала, що десь у стіні є чарівні двері, які якщо відкрити, то там є чарівні країни і багато всього. Фантазія не має меж».

«Мамині казки» експонувалися на виставках України, Німеччини та Литви. Їх малювали на майстер-класі для діток в Бельгії. А також зображували на одязі, коли майстриня брала участь в міжнародних змаганнях дизайнерів. Друга ж серія з 20-ти картин «Мелодії душі» присвячена жіночим емоціям. Каже, малює не фарбами, а почуттями. Розповідає про одну з найулюбленіших робіт - картину «Синій птах».

«В ній почуття і мрія, яка ще не здійснилася, але я сподіваюся, що прийде час».

Наразі художниця працює над третьою серією робіт. Каже, пов’яже її з ароматами.

«Аромат – це емоція. Аромати, який ми певний період десь відчуваємо, пройдуть роки і якщо ми його знову відчуємо, то знову відчуємо ті почуття».

На майстер-клас до Оксани прийшла Маргарита Ерост. Малює ранкове море.  

«Надихає мене Оксана Грек тим, що вона малює дуже світлі, дуже теплі, душевні картини на які хочеться дивитися і які хочеться повісити у себе вдома» - каже Маргарита.