Рік після вибухів на складах із боєприпасами поблизу Ічні: чи отримали компенсації люди, чиї будинки постраждали від вибухів

14:33, 9 жов. 2019
 
Рік після вибухів на складах із боєприпасами поблизу Ічні: чи отримали компенсації люди, чиї будинки постраждали від вибухів

Рік після вибухів – у ніч на 9 жовтня 2018-го на складі боєприпасів поблизу Ічні сталася пожежа. Вибухами снарядів було зруйновано 19 будинків, 57 визнали частково пошкодженими. Люди не постраждали. На ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації уряд виділив 100 мільйонів гривень. За них, зокрема, міська рада купила 17 нових жител, департамент житлово-комунального господарства відремонтував 27 будинків. Витратили на це більше 9 мільйонів гривень. Тобто, по закінченню року більша частина виділених грошей  повернулась назад у державний бюджет. У лютому цього року виявилось: ремонту потребують ще понад 7 десятків осель. Далі - Альона Макаренко.  

«Оце такий нам будинок купили. Міська рада купила. Ми дуже задоволені».

Першого жовтня було півроку, як Катерина та Іван Калачі заселилися в новий будинок в Ічні. Його придбали за гроші з держбюджету замість зруйнованого в Августівці – селі, яке постраждало найбільше від вибухів на шостому арсеналі в Дружбі. Досі події 9 жовтня 2018 року жінка, каже, згадує з жахом.

«Ми 8 годин сиділи в погребі. А воно ж як стріляло, так наче по голові, ми ж нічого не бачимо, бо темно, а стріляло ж нестерпно. Погріб отак гойдається весь. Син нас забрав. Тоді до дочки пішли чотири місяці жили, а тоді вже з 1 квітня, зробили діти ремонт – заходьте».

Попередні півстоліття Квачі прожили ось в цьому будинку на вулиці Садовій. Тепер він належить міській раді і його мають розібрати.

«Нехай що хочуть, те й роблять, вона нам не треба».

Далі по вулиці живе Володимир Короленко. Чоловік каже, минулого року цього ж дня його хата стояла без вікон, з розбитим димарем і проваленим дахом. Повністю ремонтувати будинок довелося і з середини.

«Тут стеля 80 % лежало, по коліна лежало. Ніхто нічого, все за свої гроші».

Ремонт будинку робили власноруч, каже чоловік, на нього витратили близько 50 тисяч гривень. Половину з цієї суми міська рада компенсувала за чеками. Як повернути решту, що робилося й купувалося без касового апарата, – не знає.

«Вони тільки дали один шифер з міської ради, й то це не їхній, а волонтерів. А так більше допомоги ніякої, абсолютно».

Схожих руйнувань зазнав будинок Григорія Челенка, що живе в кінці Садової. З вулиці хату полатав, всередині одна кімната досі без ремонту. Ні компенсації, ні матеріалів для відновлення житла чоловік, каже, не отримав.    

«Бовдур, дах поїхав. Стіну там вивалило, я сам зробив, все путьом. – Була комісія у вас, приходили? - Та 10 разів приходили, писали, й шифер обіцяли й стелю підбити. Все обіцяли – немає нікого ніде».

А це Надія Зінченко, живе на сусідній вулиці - Вокзальній. Чергових гостей жінка зустрічає так.

«Мені вже як набридло, люди добрі, показувати». 

Показує багато, а толку мало, каже жінка. Наприклад, так виглядає її горище за рік після надзвичайної ситуації. Надія згадує, вибухи на складах перечікувала в прилуцькому садочку. Поверталася в зруйновану домівку.

«Приїжджаємо – вікна повибивані, стеля сиплеться, повідкриване, все порушене. За що братися, за що хвататись, хто знає. У мене нерв як схопив, я лежачи їла, не могла по світу білому ходити. Люди возили й шифер, і скло, а я лежала, ніхто й не заходив. Тоді Бондар був, зайшов – так, дійсно, у вас хата аварійна, Чернігів опише, будуть бригади, будуть робити. Оце по сьогоднішній день чекаю».

Коли ми були в Надії Зінченко, в Августівці порошив перший сніг.

«І піч валяється. Оце ввечері як затоплю, диму повна хата, кватирку, двері відкриваю. Натопила вважай. Ото тобі таке життя. Не вірю я вже нікому. Оце чекаю, або вже чи завалило отут в хаті, щоб вже і світу білого не бачити».

Заступник ічнянського міського голови Олександр Бондар каже, допомогти охочі, не мають можливості. За останніми лютневими актами обстеження ремонту нині потребують 73 будинки. На вересневій сесії міськради депутати вчергове звернулися до Кабінету Міністрів щодо повторного виділення грошей на аварійно-відновлювальні роботи. Нині – чекають.

«По приватному сектору ми подали документи на 6 млн 300 тис. І по соціальній сфері 13 млн 900 тис. На жаль, на сьогоднішній день Кабмін нам ще не виділив кошти, щоб ми проводили роботи».

Тим часом депутат міської ради Олена Бутурлим говорить – у тому, що частина людей залишилася без допомоги, є провина й міської влади. 

«Великою помилкою міської ради було те, що коли спочатку створювалися комісії, до яких входили представники міської ради, але ніхто уваги не звернув на депутатів, зокрема треба було залучити депутата безпосередньо цього округу – по Дружбі й Августівці. Вона знає людей, знає умови всіх проживання і першочергова допомога повинна була дійсно надатися тим людям, які цього потребували».

Лариса Реус, депутат Ічнянської міської ради: «Людям потрібно допомогти, йде зима, чергова зима, що будемо робити далі, воно ж отой весь будинок – він завалиться, ви ж бачили, як він тече. І таких будинків багато».

Ми надіслали запит до Міністерства фінансів із проханням пояснити, чи будуть виділятися гроші на ремонт аварійного житла та коли їх дадуть.