Протягом 3-х діб у чернігівських дитячих садочках мають включити опалення. У пологовому будинку тепло дали сьогодні

18:37, 7 жов. 2019
 
Протягом 3-х діб у чернігівських дитячих садочках мають включити опалення. У пологовому будинку тепло дали сьогодні

Ввімкнути опалення у дитячих садках Чернігова мають протягом 3-х діб. Про це UA:Чернігів  сказав заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко. У пологовому будинку опалення увімкнули сьогодні. Нагадаємо, таке рішення ухвалили у п’ятницю на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За рішенням комісії, опалення у школах та лікарнях мають вмикати за заявками директорів та головних лікарів до теплогенеруючих компаній. Детальніше у сюжеті.

Чернігівський садок №75. Завідувачки на місці нема, без неї працівники спілкуватися з журналістами відмовляються.

«Прийдете, коли буде завідуючий, я ніяких коментарів не даю. – Так просто сказати, скільки градусів – Ні».

Поза камерою кажуть – в садочку холодно. Така ж ситуація і в іншому садку на Масанах, 58-му – завідувачки нема, опалення не увімкнули.

«Ой ні, це тільки до завідувачки».

Це садок № 23 на Проспекті Миру.

Катерина Білошапка, вихованка чернігівського дитсадка №23: «А як у вас у садочку? – Добре. – А до того як було? – Холодно. – А чому? – Опалення не було. – А коли увімкнули? – Зараз».

Ольга Шпилева, завідувачка чернігівського дитсадка № 23: «У нас вже з сьогоднішнього дня ввімкнули опалення, тепліше стало в садочку. Було дуже холодно, навіть в 1 зі спалень до 5 градусів тепла після морозів на вихідних. Зараз трошки навіть жарко».

Ввімкнути опалення у всіх садках міста одночасно неможливо з технічних причин, каже заступник міського голови Андрій Черненко.

«Тиск нерівнозначний – це якщо б включались дитсадки, школи і житлові будинки, тоді б система була збалансована. Неможливо включити навіть за 1 добу всі дитсадки, тому це буде поступово. Я розумію, що діти це головне, і щоб вони не захворіли, тому ми приймаємо максимально все, що від нас залежить».

Андрій Черненко каже, дати тепло у всі садки мають впродовж 3-х діб. У пологовому будинку опалення ввімкнули сьогодні зранку.

«Дуже-дуже тепло, зручно і комфортно. І дитині комфортно. Все дуже добре» - розказує породілля Юлія Варенич.

«Буває, і відкриваємо, і вікно навіть ставимо на провітрювання».

Температура у палаті породіллі Юлії Варенич – двадцять шість градусів. У пологовому будинку ще у п’ятницю протестували систему опалення, повноцінно її запустили 7 жовтня.

Василь Гусак, головний лікар Чернігівського пологового будинку: «Пологовий будинок – це особливий заклад, де народжуються дітки, і у нас велика дитяча реанімація, єдина в усьому місті, там знаходяться постійно недоношені діти, які народжуються передчасно. І згідно наших протоколів, ці дітки мають знаходитися у приміщенні, де 25-26 градусів. І точно так післяпологові жінки мають знаходитися у палатах +25, +26 градусів».

У лікарнях, за рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради, також можуть увімкнути опалення,якщо є лист від головного лікаря. За словами начальника управління охорони здоров’я Владислава Кухаря, наразі такої потреби немає. Зокрема у лікарні №3 температура у палатах – 19 градусів.

Віктор Янголь, головний лікар Чернігівської  міської лікарні №3: «Враховуючи температурний режим і на вулиці, і в палатах, який від 18 до 20 градусів на даний момент, ми вирішили зачекати, подивитися, як вони дальше буде по температурному режиму.

Якщо буде така потреба – домовленість із тепловиками є, ми готові підключитись у будь-який день. Моніторимо день-два, моніторимо температурний режими і якщо буде нагальна потреба – ми готові увімкнути. Нараз температура 18-20 градусів, що відповідає санітарним нормам».

Так само за заявками можуть увімкнути опалення в школах – зі слів Андрія Черненка, поки їх до міськради не надходило. За санітарними нормами, опалювальний сезон має розпочинатися, якщо середньодобова температура нижча за 8 градусів тепла протягом 3-х днів.

«Ось є центру метеорології  - середньодобова сьогодні 4, завтра 7 градусів, і потім пішла 10, 10, 9 і цілий тиждень 14 градусів».