Майже 100 підприємців протестували сьогодні у центрі Чернігова: чого вони вимагали

18:35, 7 жов. 2019
 
Майже 100 підприємців протестували сьогодні у центрі Чернігова: чого вони вимагали

Майже сотня підприємців зібралися сьогодні на акцію протесту в центрі Чернігова. Серед них переважно риночники, у яких сьогодні вихідний, сказала організаторка акції Ірина Березинець. Протестували проти обов’язкової реєстрації розрахункових операцій в малому бізнесі – як з допомогою класичних касових апаратів, так і  в системі онлайн. 20 вересня Верховна Рада прийняла закон, який робить обов’язковим використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій для малого бізнесу. Учасники акції написали звернення до Президента з проханням ветувати закон. Чому – розкаже Валентина Милько.

На Алею Героїв у Чернігові з плакатами в руках сходяться підприємці. Вимагають ветувати закони, які Верховна Рада ухвалила 20 вересня. За словами спів організаторки акції – підприємниці Ірини Березинець ці законопроекти ведуть до знищення спрощеної системи оподаткування. Ірина Березинець каже, чернігівські підприємці не проти касових апаратів загалом – вони саме проти фіскальних. Адже останні працюють у режимі он-лайн і виправити зроблені помилки під час розрахунку - не можливо.

«Можна встановити не фіскальні. Наша влада розказує, що не дають чеків, що людина не може звернутися в захист прав споживачів. Але якщо всім підприємцям сказали б, ставте не фіскальні РРО – кожен би давав чек, але це його б захистило від багатьох помилок.

Звертаються наймані працівники, які неправильно пробили чек, у яких був відключений Інтернет, світло. В цих законах, за відключення Інтернету, світла відповідає підприємець великими санкціями, штрафами».

Також, зі слів Ірини Березинець, учасники акції протестують і проти введення системи «кешбеку» - закон передбачає повернення повної вартості товару покупцеві та штраф для продавця, якщо він порушив порядок проведення розрахунків.

«Що таке кешбек? – Це повальне стукацтво. По якійсь причині не зареєстрували чек (світло, інтернет), то та людина, яка отримала чи не отримала чек звертається в державну фіскальну службу, проводиться перевірка і їй повертаються всі гроші за той товар який вона купила. Тобто їй залишається і товар і гроші. А на підприємця накладають штраф, то 150 % перший раз, наступного 250% від тієї суми, яка не пройшла по якимось причинам».

Серед учасників акції – підприємець Микола Ющенко. Бізнесом займається більше 10-ти років. Розповідає чому не вигідно власнику встановлювати касові апарати на прикладі магазину з канцелярією. Каже, їх встановлення тягне за собою додаткові витрати.

«Є товар на якому не має штрих-коду, наприклад стержень, тобто доведеться все-одно, тобто прийдеться придбати обладнання і клеїти на стержень. Ось також, на упаковці є штрих-код, а на ньому нема. Тобто доведеться клеїти на кожний товар і витрачати час, за який ти би міг обслуговувати покупця».

«Мені доведеться найняти спеціаліста, який буде обслуговувати касовий апарат, кодувати».

Микола Ющенко каже, у магазині покупці отримують товарний чек, тому вони можуть повернути товар, якщо їм незадоволені. Вартість встановлення і обслуговування касових апаратів, підприємці вимушені будуть закласти у ціну товару.

«Держава хоче поставити нас, малих підприємців, в такі умови, як і великі супермаркети».

 «Не кожен ФОП настільки добре розбирається в електронних системах, щоб без будь-яких проблем зрозуміти, що треба скачати та яким чином відпрацювати. Тобто ми в дійсності значно ускладнюємо йому діяльність. А податкове навантаження і навантаження штрафів, при яких сплата штрафу за неправильно оформлений чек вище, ніж штраф за несплату податків в принципі, приводить до того, що ми робимо цю діяльність вкрай некомфортною» - пояснює експерт економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Нагадаємо, закони проти яких протестували підприємці, Верховна Рада ухвалила 20 вересня. Голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев журналістам Суспільного пояснив: закони змусять підприємців перестати ухилятися від податків і сприятимуть виведенню бізнесу України з тіні.

Данило Гетманцев, голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики: «Якщо ми хочемо, щоб надалі Україна залишалася такою чорною дірою в центрі Європи, де на відміну від наших сусідів можна взагалі ніяким чином не обліковувати свої операції, тоді можна нічого не робити. Але тоді можлива інша альтернатива, тоді ми можемо білому бізнесу скасувати, щоб ніхто нічого не платив. Але потім хай ці люди вийдуть до пенсіонерів, до чорнобильців, до соціально незахищених верств населення. І хай пояснять, навіщо ми це зробили».