У Сновську з аукціону продають пам’ятник Леніну: стартова ціна 340 тисяч гривень

15:57, 3 жов. 2019
 
У Сновську з аукціону продають пам’ятник Леніну: стартова ціна 340 тисяч гривень

У Сновську продають пам’ятник Леніну. Стартова ціна на аукціоні – 340 тисяч гривень. Таку вартість назвала фірма «Аксіома», яка займалася оцінкою. Вага бронзового монумента 5,5 тонн, висота майже 6 метрів. На що збираються витратити гроші – розкаже Ольга Конопацька-Плєхова.

Сновськ, територія приватного підприємства «Комунальник». Бронзовий пам’ятник Леніну вагою 5,5 тонн зберігається тут 3,5 року. 21 жовтня його пустять з молотка.

Не пустили раніше, бо набивали ціну, каже секретар Сновської міської ради Наталія Самойлова.

«Від того, що він тут лежав три роки він став не дешевшим, а дорожчим, ми так думаємо, це по-перше. По-друге, для того, аби майно комунальної власності виставити на продаж, потрібно пройти певну процедуру згідно законодавства. Це і рішення сесії, це і оголошення конкурсу на оцінщика, це й оцінювання цього майна, засідання органу приватизації, яке має обов’язково пройти. Тобто це досить такі довготривала процедуру».

Бронзовий монумент, висотою 5 метрів 67 сантиметрів, оцінили в 340 тисяч гривень. Такою буде його стартова ціна під час торгів.

«Ми проводили процедуру відбору спочатку оцінщика майна, оцінювало його товариство «Аксіома» чернігівське. Вони приїжджали, робили невеличкі зрізи з цього пам’ятника в різних місцях і відповідно потім оцінювали на скільки це вартісно і який це метал».

До лютого 2016-го пам’ятник стояв у центрі тодішнього Щорса. Нині за виручені на аукціоні гроші на його місці планують збудувати фонтан. Таке рішення, каже Наталія Самойлова, прийняли спільно з містянами.

«Влітку ми оголошували на нашій офіційній сторінці в мережі Фейсбук анкетування серед членів нашої громади: що б ви хотіли побачити на місці демонтованого пам’ятника Леніну. Там були різні варіанти – інший пам’ятник, клумбу, і дуже багато було варіантів. Але більшість все ж таки набрало – невеличкий фонтанчик.Таку зону відпочинку. Звичайно, коштів з продажу, можливо, й не вистачить, але будемо тоді шукати інші джерела дофінансування».

Сновці до ідеї «пустити Леніна на фонтан» ставляться так. 

Юрій Моховик: «Треба ж кудись гроші діти, місце можна зайняти. Так, нормально, позитивно ставлюся. – А до ідеї саме фонтану, чи щось інше хотіли б там бачити? – Ні, фонтан буде добре, чому ні».

Інга Кожум’яко: «Фонтан? Я не проти фонтану, нехай буде, для дітей буде цікаво. А за пам’ятником не сумуєте? – Ну, ні, не сумує, я з того покоління, що не сумую за пам’ятником».

Ігор Лазаренко: «Леніна вже ж не поставлять. Фонтан нормально буде. – А за Леніним не сумуєте? – Вже ж не поставлять, навіть якби сумував. – А хотіли б, можливо, назад повернути пам’ятник? – Я думаю, фонтан буде цікавіше в нашому місті».

Лілія: «Навіщо він нам? Дороги нехай зроблять і щоб було куди ходити з дітьми. А фонтан кому? Як і клумбу цю? Це тут у нас добре, а пройтись далі – там доріг немає. І з дітьми гуляти нема де. В парку, там де всі п’ють сидять постійно. І фонтан як клумба буде ось ця – кому вона треба? Тільки щоб гроші собі відмити. По-моєму, вони й так достатньо нахапали всього».

В’ячеслав Борщ: «Від нас це не залежить і нашу думку ніхто не враховує. Хіба то гроші, 300 тисяч – це дитяча забава».

Нагадаємо, бронзовий пам’ятник Леніну у Семенівці продали минулого жовтня. 220 тисяч одну гривню виклав Денис Безверхній з Павлограда Дніпропетровської області. Всього в інтернет-аукціоні брали участь 14 покупців, стартова ціна була 45 тисяч гривень.