У Ніжині встановили октаедр за 780 тисяч гривень

18:25, 27 вер. 2019
 
У Ніжині встановили октаедр за 780 тисяч гривень

В центрі Ніжина вчора встановили новий арт-об’єкт – двометровий золотий восьмигранник.  Гроші на нього – 780 тисяч гривень з держбюджету залучив колишній нардеп-мажоритарник від фракції «Народний фронт» Олександр Кодола. У вересні ніжинці створили петицію та збирали підписи проти встановлення октаедра. Чому його встановили, та як до цього ставляться містяни – далі в сюжеті.

«Ось такий золотий октаедр встановили вчора в центрі Ніжина. В березні ніжинці створили петицію та збирали живі підписи проти встановлення арт-об’єкту».

Євгеній Ткаченко – автор петиції. Потрібну кількість голосів вона зібрала майже за добу. Каже, тоді ж ініційоване ним опитування в соцмережах зібрало понад тисячу голосів проти.

«Всі люди були проти, люди вже були згодні на те, щоб гроші повернути, якось перевиділити субвенцію на потреби міста. На парк якийсь. Пам’ятник Бернесу той же самий стоїть зруйнований».

Нагадаємо, замовник інсталяції - управління житлово-комунального господарства Ніжинської міської ради. Його начальник Анатолій Кушніренко каже, гроші на арт-об’єкт виділяли не з місцевого бюджету, а з субвенції на соціально-економічний розвиток.

«Можливо, але це не прерогатива ЖКГ – я розпорядник коштів. Це розпорядження голова ОДА, скидається на місто Ніжин. Я визначений як розпорядник даних коштів. Я не можу їх розподілити. Це може робити Кабінет міністрів, з подання народного депутата. Він має право вносити якісь правки».

Отримати коментар Олександра Кодоли нам наразі не вдалося. 5 березня він пояснив, що арт-об’єкт встановив через нарікання ніжинців на відсутність сучасних місць відпочинку.

«Тобто це подарунок для ніжинців, розумієте? Це кошти державного бюджету. На які я можу впливати. Вони не можуть піти, як там хтось хоче, на дороги чи там на інші потреби».

«Сьогодні місцева влада розпочала реконструкцію площі, і я долучився і долучив кошти державного бюджету на встановлення архітектурно-паркової композиції».

Через тиждень, 11 березня, нардеп написав звернення до Ніжинського міського голови з проханням розглянути можливість відміни встановлення октаедра. Пояснив це великою кількістю скарг містян.

Євгеній Ткаченко, ніжинець: «Підписи збирали. Сказали, що ці гроші мають цільове призначення – або октаедр, або нічого не буде. Альтернативи якоїсь не може бути».

Висота октаедра – 2 метри. На кожній грані вирізьблені відомі постаті та історичні місця Ніжина. Ввечері фігура підсвічуватиметься.

Володимир Бутко, ніжинець: «Ті кошти, які вклали – 760 тисяч гривень, вибачте. Я не знаю… – Ви вважаєте, воно того не вартує? – Вважаю, що так».

Маргарита Мусієнко та Катерина Лавринець: «Це добре, коли хоч щось буде прикрашати наше місто. Тому позитивно. – Нам обіцяли фонтан. Але замість фонтану буде це. Ми раді хоч чомусь».

Олексій Гресь, ніжинець: «Я особисто був вражений тим, наскільки вона недолуга, вибачте. Яка користь для міста від такої речі, невідомо. Я думаю, що вона на першому ж святі, на яких в нас народ любить вживати алкоголь, буде просто знесена».

Людмила Пасичниченко, ніжинка: «Сам малюнок гарний, різблення. І те, що він в центрі. Ми в центрі живемо, так звичайно, до ладу привели вже все».

Наразі біля фігури вкладають бруківку. Тим часом житель Ніжина Мирослав Тищенко збирає акцію протесту біля арт-об’єкту. Каже, розуміє, що споруду не демонтують, таким чином хоче показати владі невдоволення містян.

«Створити правовий прецедент того, що громада висловлює своє обурення. Щоб суспільство стало здоровішим, не відмахувалося від проблем, а якщо є якісь зловживання, люди показували своє невдоволення – це буде зворотній зв’язок для влади».