Три компанії теплопостачальника можуть розпочати опалювальний сезон невчасно: причина – борги перед «Нафтогазом»

16:46, 24 вер. 2019
 
Три компанії теплопостачальника можуть розпочати опалювальний сезон невчасно: причина – борги перед «Нафтогазом»

Три теплопостальника області ризикують почати опалювальний сезон невчасно через борги. Про це сказав начальник департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Володимир Кривенко. На сьогодні ці компанії мають заборгованість перед НАК «Нафтогаз», а тому не можуть отримати номінації та ліміти на газ. Підприємства – боржники: ТОВ «Ніжинтепломережі», чернігівське приватне підприємство «Спеціальна енергетична компанія» та «Облтеплокомуненерго». Останнє опалює понад 1,5 тисячі будівель в Чернігові та області. Серед них – медичні заклади, школи та дитячі садки. Деталі в сюжеті.

Алла Ярова, голова правління АТ «Чернігівгаз»: «Фактично на сьогодні ставиться під загрозу початок опалювального сезону, якщо ми його окреслюємо 15 числом».

Так цьогорічну підготовку до опалювального сезону оцінила голова правління «Чернігівгазу» Алла Ярова. Зі слів начальника департаменту житлово-комунального господарства Володимира Кривенка, з зоні найвищого ризику три компанії. Вони мають борги перед НАК «Нафтогазом», а тому не можуть отримати номінації та ліміти на газ. Підприємства – боржники: ТОВ «Ніжинтепломережі», чернігівське приватне підприємство «Спеціальна енергетична компанія» та «Облтеплокомуненерго». Останнє опалює понад 1,5 тисячі будівель в Чернігові та області. Серед них – 945 – житлових будинків, 38 медичних закладів, 65 шкіл та 47 дитсадочків.

Володимир Кривенко, начальник департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації: «То якщо зупинитися саме на трьох цих підприємствах, то сама проблематика – це «Облтеплокомуненерго». На сьогоднішній день, для того, щоб отримати номінацію, їм необхідно сплатити 109 мільйонів гривень».

Майже 85% цієї суми – це борги людей перед теплопостачальником, каже технічний директор «Облтеплокомуненерго» Петро Мазяр. Якщо люди не погасять заборгованість, компанія не розрахується з боргом, тому до опалювального сезону серед населення провели інформаційну роботу.

Ось такі оголошення на будинках-боржниках у Чернігові почали з’являтися на початку вересня. На них: заборгованість «Облтеплокомуненерго» перед НАК «Нафтогазом», загальна заборгованість чернігівців перед «Облтеплокомуненерго» та заборгованість дому перед компанією. А також припис: своєчасний початок опалювального сезону залежить тільки від вас.

Петро Мазяр каже, очікуваного результату інформробота не дала. За три тижні борг людей зменшився на 6 мільйонів – з 98 до 92 мільйонів гривень.

«Це левова частка, без якої наша теплопостачальна організація увійти в опалювальний період, розрахуватися з боргами ну ніяк не зможе».

« – Якщо не сплатять? Тепла не буде? – Скажу так, надіємось, що люди сплатять».

Тетяна Случевська, жителька вул. Доценка, 13: «Я сплачую регулярно. Багато хто платить регулярно, я думаю. То чого ж будинок відключати, хай відключають тим, хто не платить».

Ніна Макатьор, управителька будинку вул. Доценка, 13-а: «Я обходила всіх, в кого є борги. Кажу, які проблеми? – Так… добре-добре, заплатимо. Кажу, платіть, бо тепло відключать на зиму, і будемо сидіти в холоді».

«От, 5 квартир пустих. Господарів немає – квартиранти. До квартирантів заходжу, кажу, у вас тут борги. Вони мені: хай господар сплачує, ми йому гроші віддаємо, які проблеми?»

Начальник обласного департаменту ЖКГ Володимир Кривенко говорить, звернулись до Кабінету міністрів та народних депутатів з проханням знизити допустимий рівень заборгованості для приватних тепло постачальників перед «Нафтогазом» з 90 до 80%, - тоді «Облтеплокомуненерго» зможе отримати номінації вже зараз, а також передбачити можливість авансових платежів з міських бюджетів.
«Керівництво і голова правління завірили, що все ж таки знайдуть резервний шлях, яким вони підуть, для того, щоб все ж таки отримати номінацію».