У Слобідці Новгород-Сіверського району двічі протягом тижня били вікна в музеї загиблим в АТО землякам

19:01, 23 вер. 2019
 
У Слобідці Новгород-Сіверського району двічі протягом тижня били вікна в музеї загиблим в АТО землякам

Як дрібне хуліганство кваліфікує поліція події у Слобідці Новгород-Сіверського району. Там протягом тижня двічі побили вікна в музеї загиблим в АТО землякам. Про це сказала інспектор з моніторингу Новгород-Сіверського відділу поліції Олена Костяна. Музей урочисто відкрили в селі 5 червня – в роковини загибелі на Сході країни слобідчанина Ігоря Медведя. Зараз в цій будівлі зберігають світлини та речі бійців з Новгород-Сіверщини, що загинули під час антитерористичної операції.  Наталія Скляренко далі.

Наталія Мишко – ініціатор створення музею в Слобідці – показує побиті шибки.

«Коли їхала на велосипеді з магазину, бачу – отак штора хитається. Думаю, якщо хитається, значить десь протяги. Вже темнішало, з дороги було погано видно, що це вікна розбиті. Вранці прийшла на роботу, Людмилі Іванівні кажу – щось там штори хитаються в хаті, може там знадвору хто заліз. Вона каже – пішли побачимо».

Разом з сільською бібліотекаркою Людмилою Павлюк Наталія зайшла до музею – на підлозі під вікном жінки побачили розбите скло і каміння. Жінки розпитали сусідів, кажуть – ніхто нічого не бачив.

«Я одразу зателефонувала голові сільської ради. Кажу – у нас така неприємність, у музеї хтось побив вікна. Він мені сказав – добре, ми розберемося. Я до вівторка майже до третьої години чекала дзвінка від сільського голови, але так він мені і не зателефонував, то я подзвонила на 102».

Олена Костяна, інспектор з моніторингу Новгород-Сіверського відділу поліції: «На місце події виїхав черговий наряд ГРПП. На даний час триває перевірка та встановлюються особи, які скоїли дане правопорушення».

Наступного ранку після від’їзду поліції пішла в музей приготуватися до проведення екскурсії, розповідає Наталія.

«Підхожу – ще одне вікно розбите. Оце ось тут розбили. Теж лежало на підлозі два ось таких камінчики. Більш за все, або вночі вони це робили, або пізно ввечері, коли вже руху по селу немає. Хочеться сподіватися, що це не жителі села, бо буде дуже прикро, що так старалися, робили і отак капостять».

Музей героям АТО слобідчани почали облаштовувати цьогоріч у травні. Відкрили його п’ятого червня. Під музей обрали покинуту хату свого односельця, що загинув на Сході країни Ігоря Медведя. В одній кімнаті речі бійця, сімейні світлини. В іншій – фото військових з Новгород-Сіверщини, що загинули під час проведення антитерористичної операції. Біля музею збираються слобідчанки. Роблять припущення – хто періодично б’є шибки у в музеї.

Ольга Коваленко, жителька села Слобідка: «Я думаю, по дурості хтось або напився. Злості ніякої. Це п’яне якесь лізло».

Любов Шульга, жителька села Слобідка: «Зараз такий люд. А нехай би той музей стояв. Хлопець цей народився у цьому селі, жив тут, до школи тут ходив. Я не знаю, це просто якісь вони безсердечні».

«Як тоді облаштовували, то ми казали – запрошуйте й нас. Діти зі школи приїздили на екскурсію, всі жителі села були задоволені. Нехай би воно було, так бачите які шкідливі».

Наталія Мишко каже – звернулася за допомогою до районної та обласної спілок ветеранів АТО, аби допомогли знайти винного.  За місяць Наталія разом з односельцями планують відремонтувати ще одну кімнату в будинку загиблого земляка Ігоря Медведя. На базі цього музею створити патріотичний районний центр.