У Чернігові стартував чемпіонат України з літнього біатлону: у перший день спортсмени провели відкрите тренування

20:15, 20 вер. 2019
 
У Чернігові стартував чемпіонат України з літнього біатлону: у перший день спортсмени  провели відкрите тренування

У Чернігові розпочався чемпіонат України з літнього біатлону, який триватиме до 25 вересня. Паралельно проведуть і гонку чемпіонів з біатлону незалежної України. У ній змагатимуться визнані спортсмени: як члени національної збірної, так і ветерани біатлону. У перший день чемпіонату гонок не було – спортсмени провели перше офіційне тренування. Як це було – дивіться далі.

На лижній базі у Чернігові розпочали чемпіонат України з лижного біатлону першим офіційним тренуванням. Першими пристрілку почали чоловіки.

Микола Лазаренко, головний суддя чемпіонату України з літнього біатлону: «Пристрілка відбувається під підвищеним пульсом. Головне щоб вони піднявши пульс до 150 ударів проводили стрільбу на вогневих рубежах. Це вони мають зробити принаймні тричі, щоб перевірити влучність, стрільбу гвинтівки, і потім зробити необхідні поправки, щоб завтра  все було добре, без штрафних кіл».

Степан Кінаш, біатлоніст із Харківської області: «Біатлон - непередбачувана річ. Тут не передбачиш. Навпаки так цікавіше, бо вітер: хтось вистрілить добре, хтось погано і є шанс поборотися за гарні місця».

На чемпіонат приїхали біатлоністи з Чернігівської, Київської, Харківської, Сумської, Тернопільської, Львівської областей, каже куратор змагань Сергій Седнєв.

Сергій Седнєв, представник Міністерства молоді та спорту: «На цьому чемпіонаті нас буде приблизно 35 чоловік, чи трохи більше».

«Це дорослий чемпіонат України, але по правилам ми можемо допускати на ці змагання юніорський вік і старших юнаків. Тому у нас три вікові групи будуть брати участь».

«Чемпіонат починається зі змішаної естафетної гонки, у неділю – спринтерська гонка – у понеділок відпочинок та офіційне тренування, у вівторок гонка переслідування, і в середу – масовий старт».

Суботня змішана естафетна гонка відбудеться з особливими правилами, каже Микола Лазаренко.

«Перші два етапи біжать жінки по 6 кілометрів, з двома вогневими рубежами, потім передають естафету чоловікам на третьому-четвертому етапах. Особливість цієї гонки – спортсменам дозволяється використовувати 8 патронів для влучення у 5 мішеней. Якщо вони використають всі набої та влучають – ідуть на наступне коле, якщо порушуватимуть - каратимуть обов’язково».

Коли частина чоловіків завершили тренування, починають пристрілку жінки. Серед спортсменів – і учасники гонки Чемпіонів незалежної України. У ній братимуть участь титуловані спортсмени, які більше не виступають у професійному спорті та чинні представники національної збірної. Артем Прима називає цю гонку зустріччю добрих друзів.

Артем Прима, заслужений майстер спорту: «Побігати із хлопцями, дівчатами, ті які, колись були в команді, але закінчили. І Андрій Дериземля, і Роман Прима, і Оксана Хвостенко. Колись я з ними ішов займатися біатлоном і попав у збірну, вони там були. Ми побігали. Зараз вони закінчили, я ще бігаю. Але зараз буде приємного позмагатися  разом».

Валентина Семеренко, заслужений майстер спорту, член національної збірної команди України з біатлону: «Дійсно, перше тренування, ще навіть не знаю – будемо пристрілюватись. Звісно, вітер буде заважати, але ми для цього й тренуємось, щоб усе було добре.

Думаю, це у більшості будуть емоції, веселощі, феєрверк, де можна побачити і себе, і тих, хто займався раніше».