У селах Пльохів та Скугарі Чернігівського району після обприскування полів соняшника людям у селі стало погано, городина вкрилась плямами, а худоба почала хворіти

16:01, 19 вер. 2019
 
У селах Пльохів та Скугарі Чернігівського району після обприскування полів соняшника людям у селі стало погано, городина вкрилась плямами, а худоба почала хворіти

Запит до Чернігівської індустріальної молочної компанії направила Держпродспоживслужба в області для того, щоб там надали роз’яснення про ситуацію, яка склалася у селах Пльохів та Скугарі Чернігівського району. Про це UA: Чернігів сказала начальниця відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Світлана Красножон. За словами виконувача обов’язків старости Пльохівського старостинського округу Петра Тарасенка, після того, як молочна компанія обприскувала хімікатами орендовані у Пльохові поля із соняшником, у селян зіпсувалася городина. Декому із них стало зле, а у декого захворіла худоба. Олександра Денисенко далі.

Олександр Єрко – житель Чернігова, обробляє город у Пльохові: «Цибуля порей, як її називають. Бачите, яка вона стала. Ото редиска була. Там от сестра садить, вона теж у Чернігові живе, але приїжджає. Живе ж базаром у Славутичі. Тут багато людей, які свою продукцію возять. Приїхала заплакала і поїхала».

Олександр Єрко живе у Чернігові, до Пльохова приїжджає до батьківської хати. Чоловік показує те, що минулого тижня сталося з їхнім городом. Це – капуста, яку вирощує місцевий фермер Ігор Шоха. Його врожай в селі постраждав найбільше, каже виконувач обов’язків старости Пльохівського старостинського округу Петро Тарасенко.

«Цій капусті, вона пізня, їй рости треба було б іще. 2 місяці вона може ще рости, до самих морозів. І от йому продавати – хто її візьме? Коли дивіться… Давайте навіть не те, що зовнішнє, давайте внутрішню візьмемо частинку. От беремо, ось всередині, дивіться».

Петро Тарасенко каже: городина у місцевих жителів зіпсувалася після того, як Чернігівська індустріальна молочна компанія обприскувала хімікатами орендовані у Пльохові поля із соняшником.

«Кожен рік вплив якийсь є на населений пункт, це відчувається у повітрі, коли вітер на село дує. Але такого явища, як у цьому році, ще не було. При обробці посівів соняшника для їх висушування, щоб швидше зібрати, вони застосували, і не приховують це, препарат «Реглон Ейр» за допомогою авіації».

Зіпсовані листя хріну зі свого городу показує Світлана Матвієнко. Вона возить на славутицький ринок овочі, зелень та квіти на продаж.

«Минулого тижня в понеділок в 7 годин ранку все було прекрасно, тому що в 7 годин ранку я рвала все на ринок, у 8 годин відправила дитину в школу і поїхала в Славутич на ринок. Все було прекрасно. У понеділок вдень літав літак, у вівторок зранку я була вдома і у вівторок все оце побачила».

У декого із селян після обробки полів хімікатами захворіла худоба. Алла Кузьменко каже: коли у її корови зникло молоко та тварина перестала підводитися, вона викликала ветеринара, який взяв у корови кров на аналіз.

«Лужна фосфатаза, це саме отруєння, інтоксикація організму. 149%. – Це що таке? – Це отруєння хімікатами. – Як лікувати? Що з коровою треба робити? – Крапельниці ставили, уколи. – Зараз уже вилікували? – Так. – І скільки на це у вас грошей пішло? – Ну, це близько двох тисяч».

Людмила Булах – жителька села Пльохів: «Плюс вся кормова база для скоту вся майже знищена. Люцерна, конюшина, кукурудза, тобто на городі все сухе. Як давати, чим кормити?»

Валентина Геращенко 16 вересня звернулася до Михайло-Коцюбинської амбулаторії, звідки її направили до обласної лікарні. Каже: всій її родині стало зле.

«Нудота, соплі, блювота. Потім, як воно починається, – сил немає. От немає сил і так чогось погано».

За словами Петра Тарасенка, він звертався до Чернігівської індустріальної молочної компанії. Після чого до села приїхали три її представники, разом з агроном.

«Який якраз, скажімо так, давав вказівки, як обприскувати поля. Вони подивилися. Ну, вони займають заспокійливу таку позицію. Просив я дати результати, що скаже керівництво, як ми будемо діяти в таких випадках. Попросив, щоб керівництво приїхало сюди, зібрали людей і вирішили питання, може, відшкодування людям збитків».

Петро Тарасенко каже: поки що йому ніхто не телефонував. Він звернувся із заявою до Держпродспоживслужби в області, щоб там провели перевірку. Зараз цим займається управління фітосанітарної безпеки. За словами начальниці відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Світлани Красножон, вони надіслали до Чернігівської індустріальної молочної компанії запит.

Світлана Красножон – начальниця відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки: «Про те, що, чи дійсно вони проводили 9 та 12 вересня 19-го року обробку посівів десикантом, яким десикантом, назву, щоб вони нам сказали, чи погоджували вони свої дії із Головним управлінням Держпродспоживслужби, так як у нас є управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, з яким вони повинні обов’язково погодити карти-схеми полів, ну, і погодити свої дії. Цього вони не робили. Ми точно про це знаємо».

За словами Світлани Красножон, авіаобробка полів хімікатами проводиться на відстані не ближче, ніж кілометр до населеного пункту. Робити її у вітряну погоду не можна. Світлана Красножон каже: за необхідності вони братимуть погодження у Міністерства охорони здоров’я, щоб провести позапланову перевірку господарства компанії. Отримати коментар від компанії нам поки що не вдалося. Вчора її директора на місці не було, сьогодні телефоном секретар сказала, що його також немає. Якщо він захоче висловити свою позицію, ми надамо йому таку можливість.