Чому тендер на ремонт шкільної спортзали у Чернігові оголосили після проведення робіт?

19:21, 18 вер. 2019
 
Чому тендер на ремонт шкільної спортзали у Чернігові оголосили після проведення робіт?

Ефективність використання бюджетних грошей та дотримання вимог закону «Про публічні закупівлі» під час ремонту спортивної зали чернігівської школи №7 перевіряє прокуратура області. Про це UA: Чернігів повідомила прес-секретар відомства Тетяна Похілько. Також перевірку проводять співробітники управління захисту економіки нацполіції області.

Нагадаємо, 6 вересня прес-служба Чернігівської міської ради відзвітувала про завершення ремонту у спортзалі сьомої школи. Витратили на це 4,5 мільйони гривень з держбюджету. Через 5 днів після цього, 11 вересня, управління капітального будівництва уклало угоду про коригування проекту ремонту, а 16 вересня оголосило тендер на ремонт вже відремонтованої зали. Як це пояснює начальник управління В’ячеслав Почеп – розкаже Анастасія Лоза.

В’ячеслав Почеп, начальник управління капітального будівництва Чернігівської міськради: «Для того, щоб до 1 вересня діти могли піти в школу, ми вимушені були піти на певні ризики і виконувати роботи, не маючи на руках додаткової угоди на другий вид робіт».

Так начальник управління капітального будівництва Чернігівської міськради В’ячеслав Почеп коментує звинувачення чернігівського правозахисника Олександра Гашпара. За його словами, ремонт спортзалу в 7 школі провели в обхід тендерних процедур.

«Дуже заплутана вийшла ситуація».

Нардеп за 206 виборчим округом від партії «Слуга народу» Антон Поляков в понеділок з цього приводу надіслав депутатські звернення до Генпрокуратури, Антимонопольного комітету та НАБУ, - цю інформацію він підтвердив нам телефоном. У зверненні пише: про завершення ремонту у спортзалі міська рада на офіційному сайті відзвітувала майже два тижні тому, 6 вересня. Проектну ж документацію замовило на 5 днів пізніше.

 «11 вересня Управління капітального будівництва уклало договір з приватним підприємством "Фірма "Архбудсервіс" на виготовлення проектної документації щодо ремонту цього спортивного залу. І цікаво як обирали підрядника і хто робив ремонт».

Олександр Гашпар, правозахисник: «Там, дуже така дивна череда подій була. Оскільки в грудні 2018 року був укладений договір на 4,5 млн гривень. 8 липня 2019 оголошено УКБ оголошено тендер на той самий ремонт вартістю 1,5 млн грн, і під час цього тендеру управління кап будівництва з підрядником укладає додаткову угоду до грудневого договору і знижує ціну договору з 4,5 млн до 2,4 млн».

Це – відремонтована за 4,5 мільйони гривень спортивна зала чернігівської школи №7. Роботи будівельники тут завершили перед першим вересня, каже директор Наталія Колотило. 

«Ну до ремонту вона була в досить таки плачевному стані, бо в нас вікна величезні ті – дуло з них постійно. І підлога провалювалось.

Отам в кінці зали була сцена. Коли її демонтували, то там утворилось таке невеличке провалля, як я вже казала. Там небезпечна така зона була».

У залі зменшили та встановили вікна, переклали підлогу, замінили стару систему опалення на кліматичні панелі – ось вони - під стелею, монтували систему рекуперації. Також оновили систему вентиляції та каналізації, відремонтували роздягальні, душові та санвузли. Ззовні досі тривають роботи з утеплення фасаду.

«Колосальні роботи. Нове обладнання поставили, я не знаю, ми дуже щасливі, що в нас відбувся такий ремонт у спортивній залі».

Позавчора, 16 вересня, на сайті відкритих держзакупівель «Прозорро» управління кап будівництва оголосило новий тендер на ремонт вже відремонтованої спортивної зали. Очікувана вартість - 3 мільйони 300 тисяч гривень. Начальник управління В’ячеслав Почеп каже, проект капремонту замовили та розробили в минулому році. Тоді ж провели тендер та обрали підрядника – компанію «Еко комфорт груп». Новий тендер оголосили на додаткові непередбачувані роботи, які підрядник завершив наперед.  

«Це мої ризики і ризики підрядника, який робив це наперед.

Коли розкрили підлогу, під ним виявилось покриття, яке початковим проектом не було передбачене. Коли рили землю, там виявились фундаменти, які не передбачувались. Там багато чого було.

В результаті нам довелося коригувати проект, наразі він знаходиться на експертизі, а на ті роботи, які додаткові, оголошений тендер».

За словами В’ячеслава Почепа, за додатково виконані роботи «Еко комфорт груп» грошей не отримав. Наразі підряднику перерахували 1 мільйон 630 тисяч гривень за основною угодою.

«Якщо знайдеться інший підрядник, ми будемо з ним розмовляти, яким чином він буде це компенсувати попередньому підряднику.»

Олександр Гашпар, правозахисник: «Я не знаю, які там процентовки вони застосовують, як підрядник береться на свій страх і ризик  виконувати ту, чи іншу роботу, ї хто гарантує те, що якщо виграє хтось інший, що він поверне кошти, які були вкладені?»

Це питання ми хотіли задати директору фірми-підрядника Олексію Тумарцю. За телефоном, вказаним в Держреєстрі фізичних та юридичних осіб, чоловік, який відмовився представлятися, обіцяв, що з нами зв’яжуться. Досі директор фірми свій коментар нам не надав. Ми готові озвучити його позицію у подальших випусках.