У Чернігові після реконструкції відкрили Красну площу для пішоходів

18:43, 17 вер. 2019
 
У Чернігові після реконструкції відкрили Красну площу для пішоходів

Красну площу у Чернігові сьогодні відкрили для пішоходів після реконструкції. Для транспорту вона поки закрита. Там зняли огородження, наносять розмітку, проводять завершальні роботи. Про це сказав виконроб «УТБ-Інжиніринг» Сергій Бондарець. За його словами, реконструкція обійшлася в 53 мільйона гривень. Що там зробили, як оновлену площу оцінює міський голова Владислав Атрошенко та місцеві жителі – далі у матеріалі.

Знімають огородження, наносять розмітку, підправляють і миють клінкер – реконструкція центральної площі Чернігова завершується.

Так Красна площа виглядала до 12 квітня 2019 року. Тоді її перекрили й почали ремонт: зняли старий клінкер, демонтували стару подушку, провели археологічні розкопки, замінили водогін та каналізаційний колектор, залили бетонну основу. 900 тисяч цеглин, якими була викладена площа до ремонту, перебрали, половину виклали в центрі площі. Автомобільне коло та велодоріжку виклали новим гранітом.

Сергій Бондарець, виконроб «УТБ-Інжиніринг»: «Ось цей дорожній клінкер у квадратному метрі – 96 плиток йде, викладено 6 650 квадратів дорожнього клінкеру, це загальна кількість виходить 638 тисяч штук, приблизно, плюс-мінус. Старого клінкера йде в середньому, бо розміри його різні, 66 штук на квадратний метр. Укладено 7 700 квадратних метрів. Тут взагалі трохи більше півтора гектари майданчик.»

На реконструкцію площі з міського бюджету загалом витратили 53 мільйона гривень, каже Сергій Бондарець.

«Це разом з урахуванням матеріалів, заробітною платою, все-все повністю. Гарантія – 5 років на роботу. Це була вказівка мера, і в принципі ми намагаємося виконувати так роботи, щоб притримуватись цієї гарантії.»

Оглянути майже готову Красну площу після ранкової наради прийшов міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. Запитуємо, чи задоволений результатом.

«Не правильно мені говорити про те, подобається чи ні. Це нехай люди скажуть.»

Люди кажуть таке.

Євген Продченко: «Звичайно, чудово. Краще, ніж було, набагато. Чернігів у нас змінюється з кожним днем все краще й краще.»

Світлана Картель: «Чудово, дуже чекали, коли буде нарешті свято для всього міста. Всім дуже сподобалось, думки хороші, молодці.»

Іван та Людмила: «Дуже задоволені, що залишили старе покриття, ми його дуже любимо. – Ця цегла ще довоєнна, мабуть. – Яка довоєнна, це дореволюційна, вона вічна.»

Доктор історичних наук Сергій Леп’явко каже, старий клінкер на площі є не тільки історичною пам’яткою, а й принадою для туристів. Тому його збереження вимагав особисто.

«Тому що це єдина в Україні площа, викладена клінкерною цеглою. Самі старі цеглини тут мають більше 100 років, самі нові – 30-ті й навіть 50-ті роки, тому що частково її підмощували. Тому, в цілому, якщо брати оце сполучення стара цегла і кругом нова, яка потрапляє в ритміку старої, - я думаю, що це ідеальний варіант, бо перебраної б не вистачило на всю площу.»
«Враховуючи складності, з якими зустрілися люди, які укладали плитку безпосередньо, я скажу, що вони роботу зробили добре. І в цілому виглядом площі, й тим, що відбувся ремонт я задоволений.»

Повністю завершити реконструкцію планують до завтрашнього вечора. Завдання мали – встигнути до Дня міста, 21 вересня.

Сергій Бондарець, виконроб «УТБ-Інжиніринг»: «Але якщо нічого не зміниться, якщо не буде непередбачуваних ніяких випадків. Ну, а так – післязавтра кінцева здача.»