В Сосницькому районі пересихають ставки і колодязі: в селі Хлоп’яники з 18 ставків лишилось п’ять

16:45, 17 вер. 2019
 
В Сосницькому районі пересихають ставки і колодязі: в селі Хлоп’яники з 18 ставків лишилось п’ять

Пересихають ставки і колодязі - в селі Хлоп’яники Сосницького району з 18 ставків цьогоріч залишилось п’ять. Міліти почали три роки тому, каже голова Хлоп’яницької сільради Петро Маковка. Цієї весни вода у більшості з них була, зараз 13 зовсім всохли. З тих п’яти, що залишились, пожежне авто можна заправити водою лише в одному. Зникає вода і в сільських колодязях – їх 14, громадські та приватні у дворах. Центрального водогону в селі нема. Далі – Тетяна Лось.

Голова Хлоп’яницької сільради показує місце, звідки били джерела і наповнювали ставок у центрі села. Тут, каже, ще навесні була вода.

«Ставок був дуже глибокий. І оце з цього берега діти «шпурнали». Тут лавка стояла. І тут так було красиво. Риби було! – І риба була? – Риби було дуже багато.»

Загалом, каже Петро Маковка, в селі було 18 ставків. Цієї весни вода була у всіх, зараз залишилась у 5-ти.

«У нас зі сторони траси через усе село ідуть ставки. І там в самому кінці – там іще є вода в тих ставках. А вже в цій стороні села води в ставках немає, повисихали повністю, як цей.»

Це один з двох найбільших ставків на території села, де вода залишилась, та її рівень впав.

Назар Сахно, житель села Хлоп’яники: «Отут нічого не було видно навіть. І дамба була повна. Ще отам навіть повне все було.»

 Назар разом з батьками та молодшими братом і сестрою тут ловлять рибу. Сьогодні не клює.

«- А щось зловив сьогодні?  - Ні, воно не клює. Плаває, дак не клює. Як ми прийшли, дак отут вона плавала. – Велика?  - Ні. Отака. Більшої тут немає.»

Назар показує, яку рибу місцеві рибалки ловили тут минулого року.

У 2014 та 16 роках у ставки запускали мальків. Ставки були глибокі. Каже житель Хлоп’яників Павло Ніколаєнко.

«Запустили рибу: короп, товстолоб, білий амур в наші три ставки. Потім через два роки запускали в другий етап.

Природний фактор шкодить – нема води. Джерела - дзеркало води упало – не насичують ставки у повному обсязі.»

Зникла вода не лише в ставках, каже чоловік.

«Це прісна вода, якої зараз катастрофічно не вистачає в селі. Якщо люди б’ють свердловини на 45 метрів - там, де колодязі навіть по 15 кілець, по 17, то немає води, вони сухі. І люди примусово, якщо свердловина у нас коштує 20, до 30тис.грн, б’ють свердловини, бо немає навіть чим годувати чим худобу.»

Катерина Драч свердловину не бурила – каже, дорого. У дворі був свій колодязь  - цього року він пересох повністю.

«Була тут у колодязі вода, ну її не стало. Уже років два, як не стало. І то, інколи з’являлась навесні, а цю весну не було води. Оце вже цілий рік нема води. Я його й не відкриваю.»

«Добре, коли вода у дворі є своя для господарства, а як нема, то уже й погано.

І це по всьому селі, по всьому селі вода падає. Навіть у тому нашому центральному колодязі – там вона ніколи не падала, а зараз вода впала.»

Зараз жінка ходить брати воду до громадського колодязя. Їх в селі 14. Каже, якщо зранку не набрати води, то ввечері вона вже каламутна.

«Ну, якщо виберемо, коли треба багато. Так, коли виберемо. От дивись, зараз не вибрали – вода чиста, дуже чиста і дуже добра на смак.»

Висихають ставки і колодязі, каже кандидат біологічних наук Юрій Карпенко, через малу кількість опадів і замулення джерел.

«Кількість опадів зменшилась протягом останніх років. Цей рік не є виключенням. Також частина джерел – вони замулились. Вони потребують реконструкції, відновлення, розчистки.»

Аби з’ясувати, чому саме зникає вода у Хлоп’яниках, потрібно провести гідрологічне дослідження, каже Юрій Карпенко. 

«Звідки брати ресурси, фінансування? Насамперед це обласний природоохоронний екологічний фонд. Звернення голів сіл, селищ, депутатів, які балотувались від цих громад, створює можливість використання коштів цього фонду для досліджень стану цих джерел, для проведення гідротехнічних робіт.»