У Чернігові розквітли бузок і каштани

18:41, 11 вер. 2019
 
У Чернігові розквітли бузок і каштани

У Чернігові розквітли каштани та бузок. Як сказав кандидат біологічних наук Юрій Карпенко, через теплу погоду рослини сприймають осінь за весну. 

 Цей бузок квітне на території «Агробіостанції» в Ялівщині. Як каже кандидат біологічних наук Юрій Карпенко,  рослина квітне не так активно, як навесні.

Юрій Карпенко, біолог

«Ви бачите, ось це сухі суцвіття весняні, а це осінні суцвіття. Бузок реагує на контраст температур, вологості і світла. Фактично, хронологічні годинники природи трошки ці рослини збивають з пантелику - високі денні температури, низькі  нічні температури, достатня кількість яскравого сонця  приводить до того, що бруньки, які повинні розквітувати -  вони розкриваються не навесні, а зараз. Це відповідь рослин на стрес.»

Розквітли восени й каштани у середмісті Чернігові. Цей каштан біля університету «Чернігівський колегіум» скинув свої листя, пустив бруньки і розквітнув.


Юрій Карпенко, біолог

«Біля університету каштани, які заквітували перший рік, але для Чернігова це не вперше. В минулому році каштан на Красній площі, каштани на Валу - вони квітували. Причина -  це те, що для каштанів змінився варіант пори року. Після спекотного літа, після дуже високих температурних режимів потрапила волога, з’явився контраст температури вдень, вночі, і це спонукало рослину розуміти це як справжню весну.»

Це не єдина причина цвітіння каштанів, каже Юрій Карпенко. Головна – те, що більшість каштанів останні 10 років уражені шкідником  .  

Юрій Карпенко, біолог

«Каштани в більшості регіонів України вражені каштановою міллю, - балканським шкідником, який прийшов з батьківщини цих каштанів, і виникає проблема номер один -  це збереження каштанів, дерев, як частини міського середовища Для рослини і для дерева це погано, тому що цей каштан і це дерево вже не зможе заквітувати на наступний рік.»

Біолог  Юрій Карпенко каже, цю проблему треба вирішувати, аби зберегти дерева.


Юрій Карпенко, біолог

«Ось ми бачимо, що в межах лісових територій листки каштану в місті і листки каштану от зараз, на території ландшафтного парку «Ялівщина» - ми бачимо, що вони досить живі, але все одно вони пошкоджені. Є комплексні заходи, які передбачають використання пасток, використання ін’єкцій щодо боротьби з цими комахами і зрошення, удобрення, прибирання листків пошкоджених, тоді каштани можуть зберегти в місті.»

Юрій Карпенко каже - якщо нічого не робити, більшість каштанів, особливо вздовж доріг, зникнуть впродовж кількох десятків років.