Верховна Рада ухвалила законопроект про імпічмент: як голосували нардепи з Чернігівщини та що прописано в законопроекті

22:15, 10 вер. 2019
 
Верховна Рада ухвалила законопроект про імпічмент: як голосували нардепи з Чернігівщини та що прописано в законопроекті

Сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроект про особливу процедуру усунення Президента України з поста - тобто імпічмент.  З Чернігівщини «за» проголосували Олег Семінський, Валерій Зуб, Максим Зуєв, Антон Поляков, Павло Халімон та Сергій Гривко – всі з партії «Слуга народу». Утримались Валерій Дубіль – фракція «ВО» Батьківщина», та позафракційні Валерій Давиденко і Борис Приходько. Що прописано в законопроекті про імпічмент – далі в сюжеті.

"За" проголосували 245 народних депутатів. Усі з фракції Слуга народу, та один позафракційний. 55 нардепів утрималось, 31- не голосував. Проти - 73. Серед останніх - Роман Лозинський з "Голосу".

Роман Лозинський, народний депутат, фракція партії "Голос": «Це закон, це збірник, у який увійшли окремі норми конституції, регламенту - нічого нового. Зараз аби президента можна було усунути потрібно 337 голосів. Аби змінити конституцію, права людей та інше - потрібно 300 голосів. Погодьтесь - це нонсенс.»

Документ у сесійній залі розглядали загалом 28 хвилин - за спрощеною процедурою. Опозиція вимагала розглянути проєкт за повною, щоб мати змогу подати поправки до другого читання. Втім потім більшість проголосувала за спрощену процедуру. Регламент же передбачає, що за спрощеною процедурою законопроєкт приймати можна лише, коли ні в кого немає до нього зауважень.

Ірина Геращенко - народний депутат України, фракція партії "Європейська солідарність": «У фракції може бути зелений партійний колір, але не може бути зеленого ставлення до парламенту. Ви зараз дуже грубо порушили регламент.»

Данило Гетьманцев - народний депутат, фракція партії "Слуга народу": «Якщо ми маємо якісний законопроєкт, який опрацювали у комітеті і врахував всі зауваження, я вважаю, що є підстави прийняти його в цілому.»

Законопроєкт передбачає, що процедуру імпічменту може ініціювати більшість народних депутатів Верховної ради, а це 226 парламентарів.

Далі спеціальна тимчасова слідча комісія має дослідити обставини можливої державної зради або іншого злочину, вчиненого Президентом і підготувати свої висновки та пропозиції. Строк роботи комісії - не більше як пів року.

Після цього висновки і пропозиції комісії має розглянути Парламент. У разі, якщо депутати 300-ма голосами вирішать звинуватити Президента, - Верховна Рада має звернутися із цим поданням до Конституційного та Верховного судів.

Конституційний повинен надати свій висновок щодо додержання конституційності процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста. Верховний - про те, що діяння, в яких звинувачують Президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

Якщо висновки Конституційного та Верховного Судів засвідчать дотримання вимог Конституції та законів України - депутати знову мають проголосувати. На цей раз - остаточно - про усунення Президента з поста. Потрібно щонайменше 338 голосів.

У 111-тій статті Конституції України процедура імпічменту прописана. Для чого потрібен ще й закон - пояснює юрист Тарас Шевченко

Тарас Шевченко - юрист, директор Центру демократії та верховенства права: «Закон потрібен для того, щоб можна було запустити конституційний механізм. СКЛ У конституції написала одна стаття де є 5-6 речень. Закон пояснює як ці речення мають працювати у реальності.»

За сьогоднішньої політичної ситуації зібрати 338 голосів та фактично звільнити президента не реально - вважає політолог Олексій Гарань.

«Зеленський зробив цей закон аби перед людьми вислужитись.»

Прес-секретар Володимира Зеленського Юлія Мендель - коментувати це відмовилася. Не виступав публічно про голосування і президент.

Спікер парламенту, за прийнятим законопроєктом, у разі, якщо голосів не вистачить має вибачитися перед президентом від імені депутатів. Президент же у будь-який момент процедури імпічменту може подати у відставку. У такому разі процес імпічменту зупинять.