Верховна Рада ухвалила законопроект про імпічмент: як голосували нардепи від Чернігівщини

16:35, 10 вер. 2019
 
Верховна Рада ухвалила законопроект про імпічмент: як голосували нардепи від Чернігівщини

Сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроект про особливу процедуру усунення Президента України з поста - тобто імпічмент. 

З Чернігівщини «за» проголосували Олег Семінський, Валерій Зуб, Максим Зуєв, Антон Поляков, Павло Халімон та Сергій Гривко – всі з партії «Слуга народу». Утримались Валерій Дубіль – фракція «ВО» Батьківщина», та позафракційні Валерій Давиденко і Борис Приходько.

Документ підтримали 245 народних депутатів. Проти були 73-є - це парламентарі від фракцій "Європейська солідарність", "Опозиційна платформа за життя" та від "Голосу". Утрималися фракція "Батьківщина" та більшість самовисуванців. Відповідно до проєкту закону, Верховна Рада може усунути президента з посади, приміром, за вчинення ним державної зради.

Ініціює процедуру конституційна більшість, обставини можливого злочину досліджуватиме Тимчасова слідча комісія. Її висновки представлятимуть на відкритому засіданні, окрім випадків, коли йдеться про державну таємницю.

Потому нардепи мають звернутися до Конституційного та Верховного судів, щоб ті підтвердили конституційність розгляду. Згодом документ повертають до Парламенту  - його мають підтримати щонайменше 338 депутатів. Якщо голосів не вистачить, - спікер від імені усієї Верховної Ради має письмово вибачитися перед президентом.