Уривки з автобіографії, сторінки з щоденника та власні речі Олександра Довженка представили на виставці в Чернігові

16:15, 5 вер. 2019
 
Уривки з автобіографії, сторінки з щоденника та власні речі Олександра Довженка представили на виставці в Чернігові

Уривки з автобіографії, сторінки з щоденника та власні речі Олександра Довженка представлені на виставці в Чернігові у військово-історичному музеї. Її відкрили до 125 річниці з дня народження режисера. Послухати про життя земляка та переглянути його фільм «Звенигора» прийшли учні 9-ї школи. Ольга Онищенко далі.

Серед 20 експонатів на виставці представлені, зокрема, капелюх, дорожня сумка, папка для документів та записник Олександра Довженка. А це картина, яка є одним із останніх прижиттєвих портретів режисера.

Світлана Землянська, старша наукова співробітниця Військово-історичного музею: «Картина, власне із колекції сімейного архіву Олександра Петровича у власності його дружини Сонцевої, ну а уже в 97-му році цю картину передали. Картина дуже цікава в тому розумінні, що це напевно один із останніх прижиттєвих портретів режисера. Художник Вільямс і малював її в 1946 році і власне ця картина є незавершеною, тому що в 47-му році художник помер.»

Також в експозиції – уривки з автобіографії режисера та його щоденника.

«Щоденник, який започаткований був в 41-му році і він вів його власне до кінця життя.»

Також на виставці показали й «Звенигору» - один із фільмів Олександра Довженка «Звенигора» 1928-го року транслювали під час презентації виставки.
«Це німий фільм, один із найбільш вдалих фільмів Олександра Петровича. І саме в цьому фільмі Довженко поєднав історичне минуле і сьогодення.»

Аліса Доломан, учениці школи №9: «Найбільше мені сподобалась фотозона з фотографіями Олександра Довженка, дуже цікаво, багато про нього інформації, різних спогадів.»

Виставка діятиме до кінця року.