У Новому Білоусі відкрили раніше закрите відділення Укрпошти

19:01, 3 вер. 2019
 
У Новому Білоусі відкрили раніше закрите відділення Укрпошти

У Новому Білоусі Чернігівського району знову відкрили стаціонарне поштове відділення. З червня минулого року, після початку поштової реформи у цьому приміщенні працювало пересувне відділення, каже директорка філіалу Чернігівської дирекції «Укрпошти» Олена Дорошенко. Крім Нового Білоусу, на Чернігівщині стаціонарну пошту раніше повернули і в селі Жадове Семенівського району. Загалом торік під час проведення реформи стаціонарні відділення закрили у всіх населених пунктах Чернігівщини, де проживає менш ніж 2 тисячі людей. Деталі – в сюжеті Олександри Денисенко.

Жителька села Новий Білоус Валентина Почепня прийшла на відкриття стаціонарного поштового відділення. З червня минулого року їхня пошта стала працювати у режимі пересувного – по кілька годин тричі на тиждень. Каже: це не завжди було зручно.

«До 11-ої години треба було прийти до Світлани, щоб заплатити. Приходиш – черга. Я, як пенсіонер, стояла чекала, поки прийде черга. А так, звичайно, якщо буде зараз з 8:00 до 17:00, то буде прекрасно. Чого їхати у той Чернігів, як можна тут заплатити.»

Новою начальницею пошти стала місцева жителька Альона Красуліна, яка до цього працювала медсестрою у школі. Показує чим тепер оснащене їхнє відділення.

«З’явилися ваги для оформлення посилок, також у нас є сканер для зчитування штрих-кодів, комп’ютер, в якому введені всі програм для прийняття та видачі платежів, оформлення посилок, переказів. Можемо поповнювати мобільний телефон, можемо платити за Інтернет, комунальні послуги, тобто все здійснюється у нас через комп’ютер.»

Окрім начальниці, тут працюватиме одна поштарка, каже директорка філіалу Чернігівської дирекції «Укрпошти» Олена Дорошенко. За її словами, від початку поштової реформи у два села області повернули стаціонарні поштові відділення. Каже: це було обіцянкою генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського.

«Таким чином ми поновили село Жадове Семенівський район і смт Седнів. На жаль, ми не отримали допомоги влади смт Седнів.»

У Седневі стаціонарне відділення знову закрили. Замість нього другим селом став Новий Білоус. Голова місцевої ОТГ Дмитро Федоров каже: гроші на ремонт відділення дали з сільського бюджету. Це було однією із умов повернення стаціонарної пошти.  

«Вклали ми сюди майже 180 тисяч гривень. Тому що це приміщення було, можна сказати, в жахливому стані. Ґанок був розвалений, всередині вікна були вивалені, стінки були потріскані від вологості, підлога була потріскана. Замінили ми вікна, зробили повністю стяжку приміщення, замінили всі двері, зробили ґанок і встановили опалення.»

Меблями відділення забезпечила «Укрпошта», говорить Дмитро Федоров. Точної кількості поштових відділень в області, які припинили працювати у режимі стаціонарного, Олена Дорошенко не називає. Каже: реформа торкнулася тих населених пунктів, де проживає менш ніж 2 тисячі людей. Одним із таких стало село Дегтярівка Новгород-Сіверського району. Пошту тут закрили минулого жовтня. Пересувне відділення приїжджає раз на тиждень.

Тетяна Школьна – жителька Дегтярівки: «Не можна експерименти над людьми проводити. Якщо можна, хай відкриють нам поштове відділення. Нам потрібне воно. Люди поштою користуються. Виписують пресу, журнали, посилки дітям відсилають, переводи роблять. Ми не повинні в один день, у п’ятницю, тут робити схід села.»

Олексій Мельников – житель Дегтярівки: «Є люди похилого віку, які взимку просто не можуть дійти. У нас зимою доріг нема взагалі там – по околицях. Поштар потрібен, який буде розносити, або пошта, куди можна буде вільно когось відправити. Тобто не у цей день і у цей час.»

Повертати стаціонарні відділення там, де їх закрили, в області більше не будуть, каже Олена Дорошенко.

«Ми завершили цей процес, ми автоматизували ще 13 відділень у населених пунктах близько 2000 і більше. Там, де вони не були автоматизовані. Ми цей процес завершили до кінця 18-го року паралельно із запуском проекту «Сільське відділення», пересувні відділення поштового зв’язку у Чернігівській області.»