Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність

14:34, 3 вер. 2019
 
Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність

Скасувати депутатську недоторканність вирішили сьогодні у Верховній Раді. За законопроєкт у другому читанні проголосували 373 парламентарі. Хто закликав нардепів голосувати та хто утримався від ухвалення документа - Дар’я Коваль розкаже.

Перед голосуванням за законопроєкт президент України закликав нардепів підтримати скасування депутатської недоторканності.

«Просто зробіть те, що ви обіцяли. Ви обіцяли довгі роки людям, простим українцям. Зняття недоторканності вимагає зараз 90% громадян України.»

"За" відповідний законопроєкт у другому читанні проголосували 373 народні депутати. Не голосували - 28, утрималися - три. Голосів "проти" - не було. Однак, три депутати від "Європейської солідарності" утрималися. А парламентарі від фракції "Опозиційна платформа - За життя" - не голосували.

Михайло Папієв, народний депутат від партії " Опозиційна платформа за життя": «Має бути збалансована влада. Якщо недоторканність знімається з депутатів треба одночасно знімати з суддів, бо в суддів лишилася недоторканність. І з Президента України, вже коли доведено, що він вчинив якийсь злочин, тоді вже процедура імпічменту це відсторонення від влади. Це абсолютний популізм був сьогодні, знаєте така маргіналізація відбулась усього залу Верховної Ради України.»

Дмитро Разумков: «Я сподіваюсь, що особисті інтереси і бажання мати, вибачте за такий сленг, «корочку», яка буде дозволяти їздити на червоне світло, або вести себе дуже не чемно, дуже часто і дуже нечемно по відношенню до інших наших громадян. І розуміння того, що ти можеш порушувати закон, і тобі за це нічого не буде. воно все ж таки пішло у минуле, і ми про таку ганебну практику все ж таки забудемо.»

Цей законопроєкт вніс у жовтні 2017-го п`ятий президент України Петро Порошенко. Його і підтримали сьогодні парламентарі. Ухвалений закон виключає зі статті 80-ої Конституції України положення, згідно з яким депутатів не можна було притягнути до кримінальної відповідальності, затримати чи взяти під варту без згоди Верховної Ради. Проте ці нові зміни суперечать окремим положенням закону про "Статус народного Депутата України". Там й досі передбачено недоторканність.

Ярослав Юрчишин, народний депутат, фракція партії "Голос": «Норми конституції є вищими нормами за будь-які норми закону, і в той же час насправді зміни до Закону «Про статус народного депутата», наприклад могли б уточнити таку дискутивну норму, як висловлювання депутатами своє політичної позиції. Зараз власне недоторканність поширюється.»

Проте, нардепи й надалі не нестимуть юридичної відповідальності - за результати голосування та висловлювання у парламенті. Але й тут є винятки - за образу чи наклеп відповідальність дійсна. Недоторканність буде скасована з першого січня дві тисячі двадцятого року.

 

Зняття депутатської недоторканності підтримали всі нардепи  від Чернігівщини. Зокрема представники фракції «Слуга народу» : Анон Поляков, Валерій Зуб, Олег Семінський, Павло Халміон, Сергій Гривко, Максим Зуєв. Позафракційні Борис Приходько і Валерій Давиденко. Член фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль.