Вибачився та звільнився з роботи водій, який відмовився безкоштовно везти учасника Революції Гідності й виштовхнув його з автобуса

18:50, 28 сер. 2019
 
Вибачився та звільнився з роботи водій,  який відмовився безкоштовно везти учасника Революції Гідності й виштовхнув його з автобуса

Водій маршрутки «Чернігів-Київ», який у понеділок відмовився везти учасника Революції Гідності, вибачився перед ним та звільнився з роботи. Це сталося сьогодні під час акції, яку влаштували учасники АТО біля Мегацентру в Чернігові. Нагадаємо, інцидент стався два дні тому в Києві біля станції метро Лісова. На відео, яке зняли очевидці, видно, як водій виштовхує чоловіка з автобуса, тримаючи за горло.  Більше розкаже наша Альона Макаренко.

Середа, перша година дня. Біля Мегацентру в Чернігові збираються люди й перекривають виїзд для автобуса, що курсує за рейсом «Чернігів-Київ».

Юніс Аскеров, організатор акції: «Ми блокуємо автобус, щоб він не поїхав, тобто перевізник зараз втратить клієнтів, вони підуть до іншого перевізника, котрий більш порядний. Тобто наказуємо гривнею.»

Карають перевізника за інцидент, який трапився на його маршруті в понеділок у Києві. Тоді на стації метро Лісова водій його автобуса відмовився везти киянина. Він пільговик – учасник Революції Гідності. Перепалку між ними зафіксували на камеру та виклали в мережу.

Перевізник Володимир Коваленко каже, відео бачив, дії водія вважає неприпустимими. Однак звинувачення у відмові перевозити пільговиків відкидає. На підтвердження слів показує білетну відомість з автостанції «Дарниця».

«Це на одному автобусі – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 пільговиків. З 13 пасажирів – 10 пільговиків. Ну, як ми не возимо?! Ми не відмовляємо пільговикам. Наше підприємство в день перевозить до 100 пільговиків, держава на сьогоднішній день не компенсує ні копійки. Тобто держава взагалі самоусунулась від цього і все покинула напризволяще, вона просто зіштовхує лобами перевізника з пільговиками. Справа в тому, що для того, щоб скористатися правом пільгового проїзду, треба прийти на автостанцію, придбати пільговий квиток, у якому пасажир оплачує свою страховку, свій страховий збір. Тому водій вимагав, щоб пасажир придбав цей пільговий квиток, який там коштує якісь копійки.»

Через годину до протестувальників підходить той самий водій, що фігурує на відео. Сказати як його звати відмовився. Розказує, конфлікт з цим пільговиком у них не перший. Той відмовився придбати квиток у касі, цей – зірвався.

«Ти образив нашого побратима. Він зараз дивиться стрім і чекає вибачень. Ми пообіцяли твоїм колегам, що ти залишишся цілим. – Добре, я прошу вибачення. – На коліна! – На коліна ви мене не поставите. Я або стаю, або лежу. Ти вдарив нашого побратима. – Я його не бив. – Завдяки якому ти працюєш спокійно, твоя сім’я, твої діти сплять. Ти це розумієш? – Я розумію це. Так, поведінка у нас неправильна. Але в мене був інструктаж по білетам. Я не можу везти, це з моєї кишені, у мене дитина – інвалід дитинства. Мені треба кормити сім’ю. Я один кормлю всю сім’ю. – А декому вже нікого ростити, вони загинули, розумієш.»

Водій автобуса каже, сьогодні зранку написав заяву на звільнення. Після 2,5 годин учасники протесту виїзд для автобуса розблокували.

Володимир Коваленко, перевізник: «Це дуже неприємно, що так сталося. Зберемо водіїв, проведемо роботу. Такі ситуації виникають, є компетентні органи, є поліція, нехай вони розбираються хто винен, хто не винен.»