У Чернігові у 19-ій школі претенденти на посаду вчителів складали іспит: всього у місті 50 вакансій

18:26, 23 сер. 2019
 
У Чернігові у 19-ій школі претенденти на посаду вчителів складали іспит: всього у місті 50 вакансій

Сьогодні у 19-ій школі в Чернігові ті, хто хочуть працювати вчителями у школах міста, писали контрольні роботи. Таких людей було близько півсотні. Проводить та перевіряє контрольні методичний центр управління освіти міської ради. Його директорка Яніна Тимошенко каже, так вчителів на роботу відбирають третій рік поспіль. Цьогоріч у школах міста є близько 50 вакансій з усіх предметів. Найбільше, по 7, – для вчителів початкових класів та англійської мови. Більше розкаже Наталія Гоман.

Анна Данилюк за освітою вчителька інформатики, креслення та технологій. Вона – одна із півсотні претендентів на вакантні посади вчителів різних предметів у чернігівських школах.

«Я працювала не за спеціальністю, але в педагогічній сфері. Я працювала вихователем у дитячому садочку, після цього працювала лаборантом на кафедрі інформатики на своєму факультеті.

Що за тести, не знаю, у якій формі вони будуть проходити, також не знаю. Я вважаю, що це необхідні базові знання саме в педагогіці, в програмі та безпосередньо в тих програмах, яким ми навчаємо дітей – програмування, алгоритмізація і таке інше.»

Те, що вчителів на роботу відбирають за конкурсом, Анна Данилюк вважає правильним.

«За співбесідою ти можеш зрозуміти, що це за людина, але безпосередньо ці тести дають розуміння, які знання має людина з певної сфери. Тому, як на мене, це дуже добре.»

На інформатику сьогодні прийшла лише Анна. Минулого року цей предмет писали 13 людей. На контрольній з англійської мови цьогоріч 14 претендентів. Вакантних посад у міських школах – 8. Аліна Кулінова викладає цей предмет 13 років. Раніше вона працювала в школі у селі Ведильці. Тепер, каже, хоче працювати в місті.

«Я дуже позитивно ставлюсь до того, що необхідно скласти певний іспит, певне випробування.

Конкурентоспроможність наших вчителів, майбутніх вчителів, вже хто працює зі стажем, мене піджвавлює. Це конкурс, змагання.»

Писати контрольну роботу з двох предметів - географії та фізики - сьогодні не прийшов ніхто.

Контрольні роботи писали одну годину. З української мови це був диктант.

Ольга Воробйова, претендентка на посаду вчителя української мови: «Складність середня. Дуже багато на правила орфографічні, а також пунктуація.»

«Ну, як написала я? Думаю, що непогано.»

Анна Данилюк каже, завдання з інформатики були не дуже складні.

«Це завдання не були такі теоретичні, конкретні в плані визначення або ще щось. Це були творчі завдання. Які б тестові завдання ви запропонували з розділу інформатики.

Коли одна, то, навпаки, мені це не дуже подобається, тому що ти сидиш, на тебе такий трошки тиск через те, що ти один.»

Директорка методичного центру управління освіти міськради Яніна Тимошенко каже, контрольні для вчителів проводять третій рік поспіль.

«Це ми вже проводимо з 2017-го року. Перший рік це було за ініціативи управління освіти, ми проводили контрольну роботу і відразу була експертна комісія, коли входили і директори, і представники управління, і методисти, була співбесіда і вже директор обирав людину, яку хоче взяти на роботу. З минулого року, коли функція прийому на роботу перейшла безпосередньо до директора школи, ми проводимо тільки контрольну роботу, або диктант, залежно від того, який предмет. Видаємо довідку за результатами, де прописано бал за 12-бальною шкалою.»

Результати контрольних робіт будуть у вівторок, 27 серпня. Тоді ж ті, хто їх писав, отримають довідки зі своїми балами. Із цими довідками претенденти на посади вчителів підуть до директорів шкіл, у яких є вакансії. Один із таких навчальних закладів – 15-ий ліцей. Там потрібні вчителі інформатики та англійської мови, каже директорка Олена Жовтопляс. За її словами, контрольні роботи допомагають знайти кваліфікованого спеціаліста.

«Окрім того, що ми знайомимося з майбутнім фахівцем, ми вже знаємо результати контрольної роботи, які будуть перевірені, і скажуть, наскільки вчитель володіє предметом.»