Всеукраїнський флешмоб «Поверніть гроші громад»: голови 3-х ОТГ Чернігівщини опублікували відеозвернення до Зеленського

19:27, 22 сер. 2019
 
Всеукраїнський флешмоб  «Поверніть гроші громад»: голови 3-х ОТГ Чернігівщини опублікували відеозвернення до Зеленського

Голови трьох об’єднаних територіальних громад Чернігівщини - Борзнянської, Городнянської та Корюківської долучились до Всеукраїнського флешмобу «Поверніть гроші громад» та виклали в соцмережі відеозвернення до президента України Володимира Зеленського.

Ратан Ахмедов, Корюківський міський голова: «Володимир Олександрович, давайте не будемо повторювати ці помилки. Новообрана рада за вашим подання призначить новий уряд, який, я дуже сподіваюся, продовжить децентралізацію, збільшить підтримку малих міст гірських та поліських територій.»

Акцію ініціювала недержавна організація «Асоціація міст України». Виконавчий директор її регіонального відділення Михайло Литвин каже, зробили так, бо Міністерство фінансів заблокувало гроші з державного бюджету, які Уряд в липні розподілив на розвиток малим містам України. Мова йде про субвенції на соціально-економічний розвиток  та фінансування програм з Державного фонду регіонального розвитку. Досі громади грошей не отримали.

«Це життєзабезпечуючі ресурси, які дають можливість вирішити ті проблеми, які задовго сплановані – це реалізація програм, реалізація ремонтів і так далі, це вся інфраструктура.

Але питання постало в тому, що кошти заблоковані в плані їх ненадходження. Мінфін блокує надходження коштів на рахунки відповідних територіальних громад.

Були проведені всі процедури, зокрема і процедура закупівель. Бо понад 300 тисяч -  вже треба виступати у програмі Прозорро, щоб визначити переможця, який буде виконувати цю програму. А коштів немає.»

Наразі Мінфін затримує 10 мільярдів виплат містам України:  понад 7,5 мільярдів з фонду регіонального розвитку та 2,5 мільярди субвенцій  на соціально-економічний розвиток. Гроші мали б отримати 19 громад з Чернігівщини. Голови Борзнянської ОТГ Анатолій Койда, Корюківської – Ратан Ахмедов та Городнянської – Андрій Богдан у своїх відеозверненнях перераховують об’єкти, які не можуть реконструювати через відсутність цих грошей.  Просять розблокувати їх якнайшвидше ,  бо якщо їх не встигнуть використати до кінця року, вони повернуться назад до державної скарбниці. Далі їх пряма мова.

Ратан Ахмедов Корюківський, міський голова: «Останній раз казначейська служба блокувала рахунку органам місцевого самоврядування ще в далекому 2013 році. З того часу окремі об’єкти ще не добудовані досі.»

Анатолій Койда, Борнянський міський голова: «Я звертаюсь до вас з прохання, не блокувати  фінансування цього вкрай важливого для нас розпорядження по виділенню коштів на соцеконом розвиток міста Борзни.»

Андрій Богдан, Городнянський міський голова: «Прошу термінового розблокування коштів ДФРР для проведення повноцінного якісного ремонту.»

Михайло Литвин, виконавчий директор чернігівського регіонального відділення «Асоціації міст України»: «Це питання, я  так розумію, політичного плану. І в даному випадку, я так розумію, що можливо активний рух коштів почнеться після першого засідання ВР. Я в даному випадку не можу прогнозувати, але у мене такі думки, що нова влада чогось вичікує, я не думаю. Що це треба робити.»

Ми намагалися отримати коментар від Офісу президента, там телефоном коментувати ситуацію там відмовились. За номером прес-служби, вказаним на сайті Міністерства фінансів, не взяли слухавку. Ми направили інформаційні запити до обох установ. Про відповіді розкажемо у подальших випусках.