Олена Горна: «Діти без щеплень шкільну освіту отримуватимуть за альтернативними формами навчання»

19:16, 22 сер. 2019
 
Олена Горна: «Діти без щеплень шкільну освіту отримуватимуть за альтернативними формами навчання»

Діти без щеплень шкільну освіту отримуватимуть за альтернативними формами навчання. Так заступниця начальника управління освіти Чернігівської міськради Олена Горна прокоментувала правила прийому невакцинованих дітей до шкіл. З її слів, індивідуальні форми навчання передбачені законом «Про освіту», в цьому році до нього внесли зміни та роз’яснили, як працюватиме домашня освіта. Анастасія Лоза – далі.

«Мій досвід, напевне, починається ще з мене, бо у мене був негативний досвід із щепленнями, були наслідки. Зараз такими вакцинами вже не щеплюють, але я не впевнена, наскільки це контролюється державою.»

Юлія Полякова живе в селі Киїнка біля Чернігова. Має двох доньок. Обидві - не щеплені. Юлія каже, вона не проти щеплень принципово, вона за те, щоб перед вакцинацією дитину комплексно обстежували, враховуючи всі можливі ризики.

«У нас не фіксуються ускладнення, у нас нема індивідуального підходу до щеплення. Тобто, я читала листок щеплень, де невисока температура, ДЦП, інші захворювання не є протипоказанням для щеплення.»

Восени старша донька Юлії Мирослава має йти до першого класу. Таких, як вона, дітей без щеплень до школи приймати не можна, каже заступниця начальника управління освіти Чернігівської міськради Олена Горна, .

«Перш за все я хочу зазначити, що це не новела. Діє закон «Про захист населення від інфекційних хвороб», чітко прописано, що дітей без профілактичних щеплень до закладів освіти не приймають. Це стосується і закладів дошкільної, і закладів середньої загальної освіти.»

Сергій Гула, адвокат: «Це є грубе порушення конституційного права дитини на освіту. Стаття 53 КУ чітко передбачає, що не тільки особа має право на освіту, а держава зобов’язана забезпечити доступність освіти для кожного безумовно.  Роз’яснення конституційного суду  - у статті 53 чітко було вказано, що ніхто не може бути обмеженим в праві на отримання освіти.»

За 2 тижні до початку навчального року на брифінгу виконувачка обов’язків  міністра охорони здоров’я Уляна Супрун сказала, увагу до обов’язкової вакцинації МОЗ посилило через епідемію кору в Україні.  Міністр освіти та науки Лідія Гриневич каже -  дітей без вакцинації забезпечать альтернативними формами навчання.

Лідія Гриневич, міністр освіти і науки України: «Звичайно бувають різні ситуації. І кожну треба розглядати зокрема. Якщо дитині щеплення на якийсь період часу протипоказане в зв’язку з якимось захворюваннями, тоді повинно бути зрозуміло коли це щеплення буде отримане. Далі, якщо це якась світоглядна позиція і батьки і вони відмовляються від вакцинації то вони мають право обрати інший альтернативний спосіб здобуття освіти і навчання. Тобто, в нас є альтернативні форми навчання : дистанційне чи індивідуальне.»

Один з видів індивідуального навчання – сімейна освіта. Саме так навчатиметься Мирослава Полякова у 29 школі у Чернігові. Домашня форма освіти передбачена законом України «Про освіту», який Верховна рада прийняла у 2017 році. У липні цього року до закону внесли зміни, якими роз’яснили, як саме це має працювати.

«Але це не інституційна освіта, дитина не ходить до школи. Батьки беруть на себе обов’язок, щоб дитина навчалася, але у який спосіб це роблять батьки – вони несуть за це відповідальність.»

Так, наприклад, Мирославі доведеться раз на півроку здавати екзамени в школі за програмою, за якою навчаються її однолітки в школі. Юлія каже, донька і зараз відвідує багато гуртків. Батьки ж готові взяти на себе відповідальність за її освіту і надалі.

«Я розглядала варіант, якщо говорити про старші класи -  у нас вже є в Україні дистанційна освіта. І це вже приблизно з п’ятого класу, коли дитину переводять на самостійність та відповідальність, - перед нею ставлять задачу, вона сама собі планує день, вона самостійно цьому навчається, а я виступаю у ролі помічника. Якщо ми не впораємося, то будемо наймати інших вчителів.»