У Чернігові на аеродромі Півці рятувальники, дорожники та парамедики провели командно-штабні навчання

18:20, 21 сер. 2019
 
У Чернігові на аеродромі Півці рятувальники, дорожники та парамедики провели командно-штабні навчання

ДТП із травмованим, яка сталася взимку на одній із доріг області – така основна легенда командно-штабних навчань. Їх сьогодні на аеродромі Півці у Чернігові проводив департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації.  Відпрацьовували взаємодію рятувальників, працівників дорожніх служб, поліцейських, медиків та нацгвардійців під час виникнення надзвичайних ситуації восени та взимку. Про це UA: Чернігів розповів директор департаменту Сергій Болдирев. На місці працювала спецтехніка, з Ніжина прилетів  гелікоптер ДСНС. Детальніше у матеріалі Діни Вонг.

Ця дорожньо-транспортна пригода - умовна. За легендою навчань вона сталася взимку, під’їхати до машини, яку занесло в сніг, можна лише на спецтранспорті. Витягти людину із легкової автівки неможливо – двері заблоковані. Надзвичайники зрізають дах. Усередині – травмований чоловік. Його витягають четверо рятувальників та медик.

На місці оцінюють стан травмованого як тяжкий та вирішують, що чоловіка необхідно доправити до обласної лікарні. За легендою, ДТП сталася на одній із доріг області. Щоб чоловік отримав медичну допомогу якнайшвидше, викликають гелікоптер. До нього на ношах заносять травмованого.

Так На Чернігівщині  готуються до осінньо-зимового періоду, коли через погодні умови можливе збільшення кількості надзвичайних ситуацій на дорогах, каже директор департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Сергій Болдирев.

«Відпрацювати питання взаємодій між службами, правоохоронцями, рятувальниками, підрозділами Збройних сил, нацгвардійцями, екстреної медичної допомоги, волонтерами і небайдужими людьми, які готові допомогти у складних умовах.»

Відпрацьовувати взаємодію – вкрай важливо, і такі навчання мають бути максимально реалістичними, каже парамедик Наталія Нос, адже коли все відбувається  насправді, часом виникають непорозуміння.

Наталія Нос, волонтер-парамедик: «Є деяка неузгодженість підпорядкованості служб одна одній, і дуже часто у всій цій мережі страждає людина, яка опинилася у небезпечній ситуації.»

Рятувальники відпрацьовували умовну ДТП у зимовому спорядженні.

Заступник начальника управління оперативно-координаційного центру УДСНС Олексій Чалиш каже: «Незручно, але важко під час навчання - легко у бою. І якщо ми будемо проводити такі навчання взимку, у нас просто не може вистачити часу на врахування помилок і  недоліків.»

Гелікоптер на навчання прилетів із Ніжина.

Олег Іванов, заступник командира спеціального авіаційного загону ДСНС: «Він використовується для пошуково-рятувальних операцій і для перевезення хворих та поранених.»

Сергій Болдирев: «Це перевага нашої області, що у нас розташований аеродром Державної служби з надзвичайних ситуацій і на цілодобовому чергуванні перебувають такі вертольоти, і вони в цілодобовій готовності надати допомогу людям.»

Олег Іванов, заступник командира спеціального авіаційного загону ДСНС: «Взимку він експлуатується, єдине -  що  не в умовах зледеніння. Тому що, як і в усіх легких гелікоптерах, у нього немає системи запобігання обмерзанню.»

Крім ДТП на навчаннях відпрацювали витягання великогабаритного транспорту та розчищення доріг. Після  усі гуртом вишикувалися перед спецтранспортом і підбили підсумки.

В’ячеслав Вернидуб, заступник начальника управління ДСНС з реагування на надзвичайні ситуації: «Впорались у повному обсязі і служба взаємодії, і служба автодоріг -  всі готові для виконання наших функцій.»