Апґрейд чернігівських таксистів: Чернігівський туристично-інформаційний центр організував заняття з англійської та історії міста для таксистів

14:55, 21 сер. 2019
 
Апґрейд чернігівських таксистів: Чернігівський туристично-інформаційний центр організував заняття з англійської та історії міста для таксистів

Щоб розуміти пасажирів, які говорять англійською, чернігівські водії таксі почали вивчати її. Для них у Чернігівському туристично-інформаційному центрі організували два заняття, які з власної ініціативи провела викладачка із приватної мовної школи Наталія Черевко. Вона навчала водіїв базовим фразам, які стануть у нагоді у спілкуванні з пасажирами-іноземцями: «Ласкаво просимо до Чернігова», «Ваша решта», «Чи допомогти вам із багажем» і тому подібне. Це другий блок майстер-класів для водіїв таксі, каже заступниця начальника управління культури та туризму міськради Катерина Литвин. Минулого місяця їх навчали розповідати про історію міста і проводити міні-екскурсії під час поїздки. Детальніше дивіться у сюжеті Діни Вонг.

До Чернігівського інформаційно-туристичного центру п’ятеро водіїв таксі прийшли вчити англійську. Фірма, у якій вони працюють, поки єдина у місті уклала із центром меморандум про співпрацю, каже заступниця начальника управління культури міської ради Катерина Литвин. За її словами, потреба у вивченні англійської  є.

Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму міської ради: «Ми так сміялися з хлопцями: от що, як їдуть англійці?  Вони казали: «Ну, ми намагаємося мовчати,  а так yes/no і hello».

Провести заняття запропонувала директорка приватної мовної школи Наталія Черевко. Розповідає - для водіїв розробила спеціальну авторську програму.

«Звичайно, ми не будемо повністю вивчати граматику, структури мови і так далі, все буде вивчатися на рівні фраз, і основні слова. Тобто наша задача – щоб люди могли один одного зрозуміти у швидкий термін. Також був розроблений невеличкий словничок, який водій може мати під рукою, або забити в телефон, щоб не розгубитися і щось спитати, щось відповісти.

Основна фраза – велкам ту Чернігів – вітаємо у Чернігові. Енджой йор стей – гарного перебування. І робочі фрази – вере ту, вот із йор файнел дестинейшен, вере кен ай гет ю ту, куди вас доставити, куди ви прямуєте і так далі.»

Максим Шкурка, водій таксі служби Hopin: «Англійська мова  - це основна мова по всій планеті, одна з основних, і тому її потрібно знати, вчити, вдосконалювати не тільки для спілкування з туристами, а й для подальшого життя

Сергій Голуб, водій таксі служби Hopin: «Це мова міжнародного спілкування, її знають усі. Усі, хто з іноземців приїздить, спілкуються англійською мовою

Уроки англійської – друга серія занять від туристичного центру. Минулого місяця водіїв вчили цікаво та доступно розповідати туристам про історію міста, каже Катерина Литвин. Екскурсійна послуга – безкоштовна,  бонус до замовлення. Оцінити її просимо екскурсовода із тридцятирічним досвідом Аллу Гаркушу.

Водій таксі Анатолій Романько на власний розсуд обирає два місця для відвідин. Спершу пропонує показати в’їзд у місто.

«Наше місто дуже стародавнє і такого в’їзду у місто, як до нашого Чернігова стародавнього, немає в жодному місті в Україні.

По правій стороні у нас Вал з нашими знаменитими пушками. Ще Дитинець його називали, там розміщувався Стародавній Чернігів.»

Далі Анатолій пропонує поїхати на пляж Золотий берег.

«Коли приїжджають туристи, вони дуже захоплюються тим, який у нас у місті пляж для відпочинку

За кермом Анатолій близько тридцяти років. Каже, ініціатива розповідати пасажирам про місто йому до вподоби, від дороги така розмова не відволікає.

«Цікаво людям розповісти про наше місто. Приємно, що люди приїжджають у Черныгыв. Люди можуть потім приїжджати додому, розповідати друзям і ті теж приїздитимуть  сюди

Алла Гаркуша ділиться враженнями.

«Є деякі нюанси, які б я хотіла б уточнити. Але для пересічного відвідувача, то людина не обтяжена специфічними знаннями з історії нашого міста, то це доволі непогано.»

«Пляж – це один із останніх за часом здобутків Чернігова. Це місце, яке стало дуже класним місцем відпочинку не тільки для містян, але і для гостей. Тому що люди, які приїжджають до Чернігова, часто приїжджають із тих міст, де річки взагалі нема. І для них це розкіш – річка в місті.»

«Взагалі ідея доволі непогана».