Сутички біля приміщення 210 окружної комісії, відсторонення від виконання обов’язків її членів та реакції кандидатів: переможець по 210 виборчому округу досі не оголошений

19:05, 16 сер. 2019
 
Сутички біля приміщення 210 окружної комісії, відсторонення від виконання обов’язків її членів та реакції кандидатів: переможець по 210 виборчому округу досі не оголошений

Голова 210 ОВК Оксана Соколовська покинула приміщення комісії з печаткою, протоколами та спец пакетом. Саме приміщення опечатали правоохоронці, Оксана Соколовськая намагалася вийти. Їй перешкоджали люди, які назвалися громадськими активістами. Жінку виводили поліцейські, у цей час виникли сутички між правоохоронцями та активістами.

Заступник голови 210 ОВК Віталій Плескач цю ситуацію прокоментував так:

«На наші дзвінки Оксана Соколовська не відповідає.»

Нагадаємо, сьогодні ЦВК достроково припинила повноваження усіх членів окружної виборчої комісії №210. Також ЦВК виконуватиме повноваження ОВК щодо встановлення підсумків голосування у цьому окрузі. Нагадаємо, 210 ОВК не встигла подати уточнений протокол сьогодні до 12 години дня, як це її напередодні зобов’язала зробити Центральна виборча комісія. Про це нам повідомив керівник прес-служби ЦВК Костянтин Хівренко. Наразі 210 округ залишається єдиним в Україні, в якому не оголошено переможця парламентських виборів. Деталі – в сюжеті наших прилуцьких колег.

Оксана Соколовська, голова 210 ОВК: «Ми маємо виконати рішення шостого адміністративного апеляційного суду.»

Відповідно до цього рішення члени ОВК мали б скласти новий уточнений протокол – вже без результатів голосування на дільниці в Козелецькому геріатричному пансіонаті. Їх визнав недійсними Чернігівський окружний адміністративний суд, 6 апеляційний адміністративний суд Києва таке рішення залишив без змін. Сьогодні вночі голова ОВК Оксана Соколовська  дає розпорядження відкрити архів, де зберігається вся виборча документація. Двері до архіву блокує новопризначений заступник голови ОВК Віталій Плескач.

Учасників у різні боки розтягують працівники поліції та Національної гвардії. Журналістів, спостерігачів та  довірених осіб в кандидати у депутати витісняють із приміщення, де проходить засідання ОВК  Одного з членів ОВК штовхають, він падає і розбиває двері до архіву. Вхід барикадують столом. Комісія не працює. Така ситуація триває до ранку 16 серпня. О 9 ранку голова  ОВК знову намагається  потрапити до архіву. Кандидат в народні депутати Сергій Коровченко не допускає до архіву заступника голови ОВК Віталія Плескача.

Голова  ОВК виходить з архіву з пакетом виборчої документації з дільниці. 

«Ви бачите, що скривається пакет - це порушення, бо немає жодного члена ДВК.»

В коридорі біля приміщення ОВК  з’являється дим. Невідомі кинули тут димову шашку. Безлад в ОВК відбувається до обіду.

Людмила Зінченко, член 210 ОВК: «Найперше це порушення процедури, бо вона прописана. Не була виконана постанова ЦВК, рішення суду, тобто верховенство права тут відсутнє. Сьогодні голова сама перераховувала списки дільниці, де не були запрошені члени ДВК цієї дільниці. Тобто сама дивилася – то підпис чи то не підпис. Ніхто нічого не оголошує. Сама заповнює протокол, який не зачитується. Ми були в меншості, члени ОВК, які закликали своїх колег про те, що ви під присягою.»

Тим часом ЦВК приймає рішення про розпуск 210 ОВК. Уточненого протоколу у Києві від неї не дочекалися.

Віталій Плескач, заступник голови 210 ОВК: «Була не виконана постанова ЦВК, а саме протокол. Вона ґрунтувалася саме на постанові 6 апеляційного суду. Тому ЦВК запустила процедуру, яка законом про вибори передбачена, стаття 97 порядок прийняття протоколів ЦВК. Якщо простіше ЦВК сама буде встановлювати результати замість ОВК 210. Вони сьогодні визначяться, яким чином це буде реалізовано.»

Голова ОВК Оксана Соколовська каже – про рішення нічого не знає, і далі виконуватиме свої обов’язки .

«Сьогодні вдалося, не вдалося завершити це засідання, хоча я вважаю, що ОВК мала б перевірити всі списки, а не лише початок їх виконання цього рішення. І з інформації, яка не підтверджена жодним чином, неначебто ЦВК прийняло на себе повноваження ОВК з невиконання. Це не відповідає дійсності, тому що ми все виконали,  в даному випадку будемо реалізовувати свої повноваження.»

Під дверима ОВК в цей час стоїть зо два десятки поліцейських, напроти будівлі – молодики у спортивних костюмах.

Віталій Плескач: «Голова Соколовська намагається викрасти печатку та спец пакет з першими  номерами протоколів, щоб вивезти їх до ЦВК. Але за постановою ЦВК наша ОВК розпущена. Вона просто намагається злочинним шляхом вивезти виборчі документи.»

Кандидати в нардепи по 210 округу рішення ЦВК коментують по різному.

Сергій Коровченко, кандидат в народні депутати у 210 окрузі: «Все відбувається логічно, заплановано злочинним планом між посадовими особами ЦВК та паном Борисом Приходьком. Таким же чином вони купували рішення в суді. Сьогодні ЦВК безпідставно зупинила діяльність ОВК, це буде оскаржено, бо незаконно.»

Борис Приходько, кандидат в народні депутати у 210 окрузі: «Зовсім незрозумілі були дії голови ОВК, чому вона визначилася для порядку денного з мотивувальною частиною 6  апеляційного суду, а не з результативною. Деякі члени ОВК не захотіли підтримувати цю дурницю. я тільки що знову ж дізнався, що весь склад відкликано. На даний час вони не мають повноважень яких, чи буде складено уточнений протокол я не знаю. Чи протокол легітимний – я  не знаю.»

 

Нагадаємо, окружком мав подати протокол без врахування результатів голосування на дільниці в Козелецькому геріатричному пансіонаті – Чернігівський окружний суд визнав ці результати недійсними, 6-й апеляційний адміністративний суд Києва залишив це рішення без змін. Позов про визнання результатів недійсними подавав кандидат за 210 округом Борис Приходько. Між ним та іншим кандидатом, Сергієм Коровченком, 98 голосів різниці на користь останнього. Як казав раніше голова чернігівського осередку Комітету виборців України Володимир Андрійченко, без врахування голосів з геріатричного пансіонату перемогу може отримати.

 

Читайте також: У 210 ВО досі не оголошено обраного нардепа: апеляційні скарги подаватимуть кандидат Сергій Коровченко та голова ОВК Оксана Соколовська