Для пожежників-добровольців із села Волинка Сосницького району закупили нові комплекти форм

15:26, 16 сер. 2019
 
Для пожежників-добровольців із села Волинка Сосницького району закупили нові комплекти форм

Для пожежників-добровольців з села Волинка Сосницького району придбали нові комплекти форм, вони отримають їх 19 серпня. Про це Суспільному сказав Юрій Рублевський, головний спеціаліст відділу ЖКГ Сосницької селищної ради. Пожежна команда добровольців діє у трьох селах Сосницької ОТГ – Волинці, Пекареві, Чорнотичах. Добровольці, на відміну від державних пожежно-рятувальних частин, гроші за свою роботу не отримують. Як виглядає їх робота у Чорнотичах, у сюжеті Олексія Коцебчука.

Пожежна команда добровольців Сосницької  громади – це 12 чоловіків. По четверо у селах Волинка, Пекарів, і тут, у Чорнотичах. На відміну від колег з інших сіл,  чорнотицькі добровольці пожежну форму вже отримали. Олександр Ященко - староста села і за сумісництвом пожежник-доброволець.

«Ми вже, можна сказати, виїжджали у цій формі. Дуже порядна форма. От до цього були на пожежі, от шолом і рукавички, було без них, то опечешся, то жар сюди падає. А це захищає, як і рукавиці – ні опіків, нічого. І отак, як треба, щоб не пекло.»

Троє інших добровольців - працівники місцевого комунального підприємства. Всі мають досвід гасіння пожеж. Іван Куць до того, як став добровольцем, 25 років працював у своєму селі пожежником.

«Наші телефони всі знають по селу. Дзвонять будь-кому. Всі прибігаємо. Хто перший – виганяє машину, решта – стрибає, і їдемо на пожежу. На ходу одягаємось. Приїжджаємо і гасимо.»

Григорій Шеремет, пожежник-доброволець: «Заскакую швидко в машину. Хлопці відкривають ворота. Заскочив. Включаю масу, пішов. Приїжджаємо на пожежу. Хлопці одразу біжать. У кожного своя робота. Відкривають бокові дверцята. Достають рукава. Чіпляють ствол. Розтягують. Я  відкриваю тут, ззаду. Щеплення натиснув. Відкрив кран - пішла вода. Хлопці пішли гасити. Вони кричать, що треба драбина. Я біжу. Машина працює, подає воду. Я дістаю драбину. Треба драбина, будь ласка.»

На пожежі чорнотицькі добровольці їздять на цьому авто.

«ГАЗ 66. Повнопривідний. Прохідність шалена. Води тонна вісімсот влазить. Вона уже, як то кажуть старенька, гниленька в нас. Два віки, як кажуть, служить. Вона вже одживає повністю свій вік. Ну, кращого в нас немає. І ми тримаємо її у робочому стані.»

Добровільні-пожежні команди – це польський досвід. Його впроваджують на Сосничині  за підтримки програми «U-LEAD з Європою». Як сказав Юрій Рублевський, це дає змогу зекономити кошти на утриманні в селах регулярних пожежних частин.

«Тримати місцеву пожежну команду, яка б займалась тільки гасінням пожеж і виїжджала раз у місяць, є економічно недоцільно, і для того запроваджується такий досвід добровольців

Польський досвід взятий за основу в тому, що Польща, як нам розказували, не може собі дозволити утримувати таку кількість державних пожежних. Щоб зменшити витрати, вони впровадили досвід добровільних пожежних.»